Юлиан Костов с летящ старт в Холивуд

Актьорът създава академия за реализация на младите си БГ колеги зад граница

Наричат 30-годишния симпатяга „младия Робърт де Ниро“

Най-висшата си роля актьорът вижда в това, да вдъхновява младите българи

Холивуд го изстреля директно, с летящ старт в няколко филми и сериали. Преди Америка той постигна небивал за българин успех в Лондон. На 25 август красавецът навърши 30 години и е пълен с идеи за нови проекти.

Наричат харизматичния, с обезоръжаваща усмивка и завладяващо екранно присъствие Юлиан Костов “младия Робърт де Ниро” заради физическата прилика и впечатляващите му актьорски превъплъщения. Така го оценява критиката в популярната онлайн кино платформа HeyUGuys. Авторитетни издания като The Empire Magazine му предричат бляскаво бъдеще.

“Българската следа в Лондон” пренася на Острова шампионския си манталитет от плуването - в България той печели 10 златни медала. Учи бизнес мениджмънт в Холандия, но избира актьорството. Сред 5300 кандидати от цяла Англия попада в 160-те приети в Националния младежки театър на Великобритания.

На Острова актьорът има поредица от силни роли в ленти като “Син от друга майка”, екшъна “Код: Лондон”, хоръра “Ледърфейс”, в сериали като американския “24” с Кийфър Съдърланд, фентъзито “Аз, вещицата”, ‘Пресагентът' с носителката на “Оскар” Ана Пакуин и в поредицата на History Channel - Barbarians Rising.

За главната си роля в “Син от друга майка” му казват, че е избран 2 седмици преди началото на снимките и за това време сваля 10 кг чрез зверска диета. За ролята му на руски военнопленник се изказва много ласкаво партньорът му във филма Ронан Кийтинг, с когото остават приятели и след снимките. Заради този филм Юлиан отказва снимки в друга лента с Антонио Бандерас и Бен Кингсли.

Най-голям успех в Щатите му донася късометражният The Conversation (“Разговорът”), където е в ролята на американския шпионин Сам Куентин, смятан за мъртъв, предаден от неговата агенция и търсещ отмъщение. Филмът е наситен с екшън сцени и каскади, които Юлиан прави лично. В една от тях скача назад със засилка от 4,5 м, изблъскван от каскадьорката, с която се “бие”, и падат върху матрак метър на два. Скокът е през нощта и правят 7 дубъла. За ролята печели няколко награди “Най-добър актьор” на филмови фестивали в Щатите и по света, като LA Life Film Festival и Lucky Strike Film Festival. Номиниран е и за “Изгряваща екшън звезда” и “Най-добър екшън изпълнител на годината” в най-големия екшън фестивал в света в Лас Вегас - Action On Film.

“Има една приказка: “Не ходи в Холивуд, ако не си поканен - казва Юлиан. - Аз бях “поканен”, но ми отне 8 години да стигна до тук.”

През юни 2018-ма той ходи на срещи с мениджъри там. Разговаря с 4 компании и си набелязва бъдещия мениджър - дама от 3 Arts, една от водещите мениджърски компании в света, купена от Lions Gate. Те оценяват възможностите му не само като блестящ актьор, но и като бъдещ продуцент със свежи идеи. Помагат му за работната виза. Докато е в Ел Ей, получава и записва кастинг за сериала “Централа Берлин”, сезон 3.

Одобрен е от “Парамаунт” и няколко седмици по-късно започва да снима в Будапеща и Берлин “Централа Берлин” (излъчва се и у нас по НВО и HBO GO). Ролята му на злодея Сергей Басаров трябва да е в няколко епизода, но продуцентите харесват работата му и веднага разширяват участието му в сериала. “Накрая ми написаха страхотен монолог в 3 страници, точно преди героят ми да се самоубие с бръснарско ножче, докато е в плен на ЦРУ”, смее се Юлиан.

На 1 октомври 2018 г. му излиза визата и на 2 октомври вече лети към Лос Анджелис, да се мести да живее там. Но точно преди да замине, се явява в Лондон на кастинг за Wild Bill, сериал с Роб Лоу за ITV. И още на втората седмица в Ел Ей му съобщават, че трябва да се върне в Европа, за снимки за Wild Bill. Сериалът е от 6 епизода, криминална драмедия, като ролята на Юлиан е полски бизнесмен Марек Рудника, заподозрян за убийството на бившата си приятелка. “Роб Лоу е много точен пич - казва Юлиан. - Имаше ситуация, в която се застъпи за мен и спряхме снимки, докато охраната не отцепи площада в Бостън (Не този Бостън), където снимахме, защото разни местни диванета започнаха да свирят и крещят, разваляйки сцената ни, а за моите близки кадри оставаха само 5 минути.”

“Смисълът да си артист е да обичаш несигурноста, иначе няма как да стане”, казва Юлиан. Той разказва как се явява за кастинги на Strike Back, сериал по HBO Cinemax. “За него ходя от 3 години на кастинги, за ролите на главните злодеи в последните им три сезона и все стигам почти до края - казва Юлиан. - Тази година пък пътувах на собствени разноски от Лос Анджелис до Лондон, за да тествам за злодея в последния им сезон - босненски психопат джихадист.” Стига до последния кръг и ролята е между него и друг актьор… Не го избират и се връща обратно в Ел Ей.

След 20 дена му съобщават, че е стигнал до втори кастинг за друг нов сериал на HBO. “Агентът ми звънна в 8 сутринта, купих самолетен билет за същата вечер, изнесох цялата си къща за 3 часа и половина и вечерта в 7 вече летях за Лондон, за да пристигна на другата вечер и на сутринта да съм на кастинг с режисьорката Лина Дънам и продуцентите на сериала. Мина блестящо. В продължение на месец бях фаворит за ролята и накрая отиде при друг актьор. Трудно е, но човек трябва да гледа позитивно в тези моменти. Трябва да приеме като победа всеки такъв случай, защото така инвестираното време и средства в собственото развитие все пак се е отплатило с някакъв вид положителна обратна връзка”, убеден е актьорът.

“Искам моите млади колеги да разберат, че и при мен успехът не е дошъл от самосебе си, а с много труд, кураж и постоянство. Не бива да се обезсърчават, когато не ги изберат на много поредни кастинги, защото причината може да е съвсем прозаична - примерно, че приличат на бившия партньор на продуцента или просто не е била тяхната роля. Аз може да съм имал 20 роли, но сигурно съм се явявал на над 300 кастинга”, коментира актьорът.

Той от години подкрепя младите български актьори при първите им стъпки в Лондон или в Холивуд. Заедно със своя най-добър приятел Мартин Медникаров, също актьор, замисля голям проект - агенция за менторство и мениджмънт и школа за млади български таланти, с основна цел да ги подпомогнат в по-добрата им реализация зад граница. Юлиан иска да използва опита си от няколкогодишното посещение на лондонския филиал на най-добрата актьорска школа в Лос Анджелис - AMAW, с която вече 4 години организира интензивни курсове и в София, като следващият ще е тази есен.

“Актьорството е бизнес, в който ти самият продаваш себе си, независимо че имаш агенти и мениджъри, трябва да си наясно какъв типаж си, как да се държиш на кастинг, как те вижда индустрията, владееш ли акцентите на националностите, на които приличаш и т.н. Искам школата да подготвя актьорите ни как да научат бизнеса на професията, да играят със свобода и без задръжки и остарели методи, да се самопродуцират; да ги научим как да бъдат щастливи въпреки трудните години, които им предстоят.” Той иска да протегне мост между България и Лондон, а по-късно между България и Холивуд, за младите български артисти.

За себе си казва, че е успял да спечели толкова роли освен с постоянно развиване на актьорския си инструмент, но също и защото разбира маркетинга си. Изглежда като южно- и източноевропеец, а и независимо от визията всеки може да е англичанин или американец. Владее английски с американски акцент, дотолкова, че не се познава, че не му е майчин, и английски с британски, френски, испански, италиански, израелски и най-различни източноевропейски акценти. “Езиците винаги са ми се удавали, като дете проговорих английски, гледайки анимации по Cartoon Network. После пък учих в испанската гимназия във Варна, което ми даде солидно разбиране за романските езици, а фонетиката ми е безкрайно интересна”, казва Юлиан.

Най-висшата си роля актьорът вижда в това, да вдъхновява младите българи. Двама от актьорите, които с Медникаров в момента менажират, са Християн и Искрен Пееви. Талантливите близнаци от Варна, които са трета година актьорско майсторство в Лондон, взимат решението да гонят кариера в чужбина след случайна среща с Юлиан в София. “Често млади момчета и момичета ми споделят, че заради мен са успели да убедят родителите си да дойдат да учат актьорство в Лондон”, казва той.

Междувременно първият му филм като копродуцент, заедно с Ярив Лърнър, CEO на “Ню Бояна” - The Dare, имаше световна премиера на 9 август, на хорър фестивала Popcorn Frights Film Festival във Форт Лодърдейл, Флорида и преди няколко дни спечели “Наградата на публиката”. Филмът е американски, сниман е в София с английски, американски и български актьори. В него участват имена като Ричард Брейк от “Игра на тронове” и Барт Едуардс от “Фантастични животни и къде да ги намерим”, “The Witcher”.

За последния си голям ангажимент - участие в дългоочаквания сериал, вдъхновен от хита за супер шпионина Джейсън Борн, Юлиан не може да говори на този етап. Известно е само, че се включва във втория и деветия епизод на поредицата. Подробности за ролята му се пазят в тайна, като в момента е известно само името на персонажа - Юрий Леньов. Последната си сцена актьорът засне наскоро в Будапеща. Сериалът с име “Treadstone” излиза през октомври.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боряна Антимова

Този уебсайт използва "бисквитки"