Язовири пълни, няма тръби до Перник

“Пчелина” и “Бушляк” могат да осигурят вода за “Стомана”, ако се изгради инфраструктура

Ремонтират напоителни канали с европари

Два язовира могат да осигурят водоподаване за индустрията в Перник, но няма изградена инфраструктура. Язовир “Пчелина” е пълен и “Стомана” Перник може да получава вода от него, но за целта трябва да се ремонтира каналът, обясни пред “Труд” изпълнителният директор на Напоителни системи Снежина Динева. Причината е, че мрежата е корозирала, защото не се ползва от 2003 година.

Ние обаче не можем да направим тези ремонти сами, защото нямаме нужните средства. Ако държавата осигури финансиране, сме готови да съдействаме, допълни тя. За да черпи вода от “Пчелина”, пернишкият комбинат трябва да подаде искане до Министерство на околната среда и водите. Такова при нас не е постъпвало, казаха за “Труд” от екоминистерството.

Другият водоизточник, който предприятието може да ползва, е язовир “Бушляк”, обясни директорът на Напоителни системи. 80% от обема на язовира е запълнен. Там нещата са малко по-добре, защото сме ремонтирали роторите. От язовира могат да бъдат подадени 700-800 куб. метра вода, обясни Динева.

“Труд” потърси Константин Стаменов, директор “Стратегическо планиране и инвестиции” в “Стомана Индъстри”, с въпрос дали предприятието има интерес да ползва водата от язовирите “Пчелина” и “Бушляк”. “Нищо не зависи от нас. Няма линия, която да доведе водата до предприятието. Когато има такава, можем да говорим”, посочи Стаменов. Той обясни, че в момента заводът ползва вода от два алтернативни източника.

Справка на Напоителни системи показва, че през януари тази година общият приток към язовирите е едва 19 млн. куб. метра. За сравнение през януари 2019 г. е бил 88 млн. куб. м, а през 2018 г. - 131 млн. куб. метра.

Дружеството подготвя проект, с който ще кандидатства за европейско финансиране по мярка 4.3 на Програмата за развитие на селските райони. С парите ще се рехабилитират всички канали в поливните райони. Язовир “Пчелина” обаче не влиза, защото няма искания от земеделски стопани за ползване на водите му. Той се ползва основно за стопански цели, поясни Снежина Динева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"