Яна Язова: досието

След десетилетно идеологическо премълчаване на Яна Язова (1912–1974) в периода 1944 – 1985 г., сега нейното име е сред най-често споменаваните, наред със съвременниците й Димитър Талев, Димитър Димов, Фани Попова-Мутафова, Емилиян Станев, Георги Божинов и др. Животът на писателката и съдбата на неиздадените й ръкописи сами по себе си са ненаписан роман. Неслучайно напоследък за Язова бяха направени няколко документални филма.

Появата на най-новия филм за нея – „Изчезналото досие на Яна Язова”, който предстои да се излъчи на 8 ноември от 19 часа в Кино „Култура” (София, ул. „Сан Стефано” 22), има интересно начало. Режисьорката и сценаристката Калина Паскалева чува името на писателката, заинтересува се от живота и творчеството й и решава да популяризира не интимните драми на Язова, а творчеството й, по-голямата част от което бе издадено посмъртно. Така започва работата й над филма „Изчезналото досие на Яна Язова”. Идеята е да се осветли сътвореното от писателката чрез един ненатрапчив и лесно разбираем разказ сред учениците и студентите, тъй като нито една творба на Язова не се изучава в училище.

Калина Паскалева е избрала интересни събеседници: издателката д-р Виктория Бисерова, писателката Боряна Дукова, автор на роман за Язова, и изследователката д-р Шинка Дичева, автор на томче с писма на Язова. Заедно с Петър Величков – откривател и редактор на неиздадените произведения на Язова, те разказват за романите й „Левски”, „Бенковски”, „Шипка”, „Александър Македонски”, „Соления залив”, аргументират се защо творбите на Язова трябва да бъдат по-популярни сред най-младите читатели.

В споделеното от тях се промъкват и детайли от независимата позиция на Язова след 1944 г., когато тя отказва да приеме т. нар. социалистически реализъм и да се покае за грешки, приписвани й в предишния период. От 1944 г. до кончината си през 1974 г. тя не успява да публикува нито един ред. Зловеща цензура тегне над името й. В този аспект филмът припомня страници от българската история, които някои се опитват да преиначат или оневинят. Филмът „Изчезналото досие на Яна Язова” е финансиран от сдружението на Калина Паскалева „Вярвам в теб”, а входът за премиерата е свободен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"