10 000 евро субсидия за 1000 семейства, които ще се преместят в района Еврос

Гръцкото правителство стартира отворена програма, насочена към подкрепа на семейства, които решат да се преместят в централните и северните райони на Еврос. 10 000 евро ще бъдат предоставени на 1000 семейства, които изберат да живеят в общини Суфли, Орестиаду и Дидимотихо.

По време на посещението си в Еврос премиера Кириакос Мицотакис, обяви и намален лихвен процент по кредити за семейства с две деца от префектура Еврос като част от програмата My Home II и други социални инициативи. Семействата с две деца в префектура Еврос ще имат право на 75% субсидия по специална жилищна програма. 

По-конкретно програмата предвижда субсидия от 10 000 евро ако семейството се премести в населено място с население до 500 жители. Половината от сумата ще бъде изплатена при настаняване, а другата половина след една година пребиваване. Отпуска се помощ в размер на 6000 евро, от които 3000 евро се изплащат при настаняване и още 3000 след една година, ако семейството се премести в населено място с население над 500 жители.

Подборът на семействата ще се извършва въз основа на причината за преместване в региона от други места (във връзка с работа или професионално развитие).

Предвижда се подпомагане и на женското предприемачество като максималният размер на помощта ще бъде 40 000 евро за 2 години (20 000 евро на година). Средствата ще бъдат използвани за покриване на оперативни разходи, разходи за консултации и счетоводна поддръжка.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Бойка Атанасова, "Труд news", Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"