10 години от падането на MH17: Надеждата за справедливост намалява

Роднини, носещи черно, се събраха край Амстердам, за да почетат жертвите на 10-годишнината от полета MH17 на Malaysia Airlines, предаде АФП. Техните надежди, че виновните за свалянето на самолета ще бъдат пратени зад решетките, се изпаряват.

Русия отказва да екстрадира трима мъже, осъдени от нидерландски съд за тяхното участие в свалянето на самолета, а миналата година международни следователи спряха своята работа, заявявайки че няма достатъчно доказателства, за да бъдат осъдени други обвиняеми.

„Не мисля, че тези, които са виновни, ще излежат присъдите си“, каза Еверт ван Зитвелд, които загуби дъщеря си Фредерик, 19, и сина си Роберт-Ян, 18 г., както и тъстът и тъщата си.

Стотици роднини, представители на правителството и високопоставени лица, облечени в черно, започнаха да пристигат на събитието в мемориален парк в близост до летище „Схипхол“, където обреченият на гибел полет излита в ярък летен ден на 17 юли 2014 г.

Часове по-късно самолетът Boeing 777 е свален от руска ракета земя-въздух „БУК“ над Източна Украйна, докато преминава по линията на полета към Куала Лумпур. Всички 298 души на борда са убити.

Няколко говорители ще направят изявления и имената на всички жертви ще бъдат прочетени.

Жертвите са от най-малко 10 държави, като 196 от тях са нидерландци, 43 малайзийци и 38 австралийци.

Възпоменания се провеждат и на други места, включително служба в австралийския парламент в Канбера, където роднини поставиха венци с цветя, а мнозина спираха за миг, за да избършат сълзите си.

Австралия няма „да се откаже от ангажимента си да държи Русия отговорна“, заяви външният министър Пени Уонг пред роднини и високопоставени лица.

През ноември 2022 г. нидерландски съд осъди задочно трима мъже на доживотен затвор за тяхното участие в свалянето на самолета над контролираната от сепаратистите проруска територия. Това се случи по време на ранния етап от войната при която Москва завзе Кримския полуостров.

Според съдиите руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинецът Леонид Харченко могат да бъдат държани отговорни за транспортирането на ракетата „БУК“ от военна база в Русия и разполагането ѝ на мястото на изстрелването, дори и да не са изстреляли самата ракета.

Никой от заподозрените не взе участие в съдебното производство и не призна ролята си в инцидента.

Четвъртият мъж, Олег Пулатов, беше оправдан.

Въпреки че международните следователи преустановиха работата си, те заключиха, че има „сериозни индикации“, че руският президент Владимир Путин е одобрил доставката на ракетата, която свали самолета.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"