100 колоездачи от пет държави стартираха по 700 километровото трасе на "Дунав Ултра"

100 колоездачи от пет държави стартираха по  над 700 километровото трасе  на "Дунав Ултра"  днес сутринта от  площад „Европа“  във Видин. Преди стартът участниците-ветерани, любители и по-напреднали колоездачи от България, Румъния, Украйна, Великобритания и САЩ си направиха обща снимка пред 130 годишната сграда на видинския театър.

Единадесетото издание на веломаршрутът „Дунав Ултра“, който тази година протича под мотото "България - Открий и сподели“ популяризира над 110-те населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, през които преминава маршрутът.
По рано тази сутрин, в 6.30 ч. , първи стартираха  спортистите, които ще се опитат да изминат цялото трасе от Видин до Дуранкулак за по-малко от 48 часа. В тази  категория  участват 17 колоездачи, като 13 от тях ще разчитат единствено на себе си - без външна подкрепа, а четирима ще се впуснат в надпреварата с подкрепа.

Изминаването на маршрута може да се следи „на живо” на интерактивна GPS карта. Велопоходът има и собствено мобилно приложение, даващо  информация за забележителности, логистика и препоръчани партньори. 

На специално събитие в Епиграфския музей в дунавския град, снощи заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова приветства участниците в най-дългия велопоход в България. Тя отбеляза, че общината подкрепя провеждането на мащабното спортно-туристическо събитие, което привлича хора от България и чужбина,  от самото му начало. Създателят на маршрута Борис Бегъмов благодари за гостоприемството на общинската администрация и подари на кмета д-р Цветан Ценков, който е запален велосипедист, колоездачна тениска с неговото име.

Събитието и тази година се осъществява със съдействието на общините Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Тутракан, Силистра, Генерал Тошево и Шабла. Официално се реализира с подкрепата от Министерство на туризма.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"