1000 евро на м2 „под масата” в сделката „Артекс” - Панов

При сделката с кумовете от „Артекс” жената на Лозан Панов е укрила произхода на 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лева ДДС

При купуването на четиристайния апартамент в сграда „Дипломат” от фирма „Артекс” в столичния квартал „Изгрев” на 10 април преди шест години съпругата на Лозан Панов – Елисавета (към онзи момент с фамилно име Ганева), е извършила поне две тежки нарушения на данъчното законодателство.

Това установи внимателна проверка на екип на в-к „Труд”. Проучването разкри и реалната цена, платена за жилището, в което повече от година живее семейството на председателя на Върховния касационен съд. Сумата е голяма и повдига въпроса за произхода на средствата, които са инвестирани в луксозния имот.

Първото нарушение на Елисавета Панова, за което Лозан Панов вече призна, че е бил запознат с фактите по него, се отнася до укриване произхода на 175 000 евро, платени не по банков път за апартамента и двата гаража, каквото е изискването на закона, а в брой. Второто нарушение, което Панова е извършила в качеството й на едноличен собственик и управител на фирмата си „Ганева 2000” ЕООД, е неплащането на държавата на дължимото ДДС по сделката.

Проучването ни показа още, че за да стане собственик на 172 кв. м. в луксозната кооперация на ул. „Елемаг” 32 и на два гаража, всеки от по близо 20 квадрата, Панова не е платила единствено 81 000 евро, както е записано в нотариалния акт, разпространен от самата нея, а общо 256 000 евро, т.е. точно половин милион лева. Ако сделката е била изповядана пред нотариуса на действителната й цена, чрез фирмата си Панова е трябвало да заплати и още 100 000 лв. като ДДС.

Разплитането на казуса започна именно след като Панова обясни, че е платила не по 225 евро на квадрат, каквато бе първоначалната информация, а по 382 евро, което се оказва неистина. Нито една сделка, сключена между фирма „Артекс” и купувачи на апартаменти в сграда „Дипломат”, не е била изповядана на толкова ниска цена, колкото в случая с жената на най-високопоставения съдия в държавата.

Експерт по продажби на ново жилищно строителство, с над 15-годишен професионален опит, обясни, че укриването на реалната цена е видно от съдържанието на самия нотариален акт на Панова. В него е посочена кръглата сума от 80 000 евро, която фирмата на жената на висшия магистрат е платила на строителя за изграждането на имотите, както и още 1000 евро за закупуването от Елисавета Панова на правото на строеж, отново от „Артекс”.

Нотариалният акт съдържа обаче и допълнителната клауза, която задължава, в случай, че по някаква причина купувачът на имота, в конкретната ситуация - фирма „Ганева 2000”, не може да влезе във владение или по съдебен ред бъде изведен от имота, то „Артекс” да възстанови платеното в двоен размер, т.е. 162 000 евро, плюс още 110 000 евро, описани като неустойка. Консултантът по недвижими имоти коментира, че това е честа практика за много от строителните фирми, в случай, че клиентите им предпочитат да плащат в брой, като в същото време си гарантират сигурност, че няма да станат обект на измама от страна на продавача, особено когато се отнася до сгради, които все още се намират в етап на строеж.

На база изчисленията от посочените данни в нотариалния акт, както и от копие от търговска оферта на „Артекс”, каквато получава всеки потенциален клиент на фирмата, проучването ни установи, че заявеното от Елисавета Панова за платените по 382 евро на квадрат, както за жилищната площ, така и за двата гаража, не отговаря на истината.

Елисавета Панова е заплатила по 1370 евро за всеки от 172-та квадрата, в които влизат две спални, един кабинет, просторна дневна от 40 квадрата, плюс трапезария и кухненски бокс, две тераси, две бани със санитарни помещения и един килер. Това означава, че за дома, в който живее председателят на ВКС, освен със скромните 81 000 евро по банков път, е заплатено с „мръсни пари” и „под масата” още по 1000 евро за всеки квадратен метър.

Апартаментът на Панови се оказва значително по-скъп от тези на техни съседи от по-долните етажи на елитната кооперация. Обичайна практика за „Артекс” е за всеки по-горен етаж цената да се увеличава с по 50, 100, а дори и повече евро на квадрат. Жилището на Елисавета и Лозан Панови е на шестия от девет етажа, като последните два са пентхаус-апартаменти. Единият от тях се продава вече втора година за цена от 1 250 000 евро, което прави по 2500 евро на квадрат. Оказа се, че съседи на семейство Панови са дългогодишният почетен консул на Тайланд в България и близък приятел на Соломон Паси – Виктор Меламед, както и дизайнерката на кожени облекла Мира Бъчварова.

От офертата на фирма „Артекс” се установи още, че опитите на Елисавета Панова да излезе с обяснението, че е платила прекалено ниската цена от 382 евро на квадрат, защото е предплатила по-голямата част от дължимото, звучат повече от абсурдно. За съжаление, това фалшиво твърдение на съпругата му не бе отречено от председателя на ВКС. Фирма „Артекс” никога не е продавала гаражите си на цена под себестойността на вложените средства и направените разходи по строителните дейности. В случая, за да притежава два гаража, всеки от по близо 20 квадрата, Панова е платила и още по 19 500 евро или по 500 евро на кв. м.

Известна е дори схемата, по която са извършени плащанията. При сключването на нотариалния акт, Елисавета Панова е превела по банков път 53 420 евро. Четири месеца по-късно, в средата на месец юли, Панова плаща втората вноска за апартамента, но вече в брой. Има още две плащания, които не са минали през банка, каквото е законовото изискване. Те са осъществени през месеците март и май 2014 г.. Последното плащане отново е по банков път, като Панова превежда скромните 26 580 евро.

Освен че по този начин се заобикалят мерките за противодействие на прането на пари, фирмата на жената на председателя на Върховния съд плаща, под формата на ДДС, едва 16 000 евро, вместо реално дължимите 51 200 евро.

Фактът, че Лозан Панов твърди, че не вижда нищо нередно в това да живее в имот, собственост на фирмата на съпругата му, придобит със средства с неизяснен и възможно от нерегламентиран произход, както и неплащането на ДДС възлизащо на шестцифрена сума в лева, прави напълно непристойно оставането на председателя на ВКС на поста му. То е и закононеприемливо не само от гледна точка на назначените проверки и данните за нарушения на етичните норми на магистратите, но преди всичко от гледна точка на преминатите норми на приличие, които властимащите са длъжни да спазват пред техния работодател – българските граждани.

Панов и съпругата му са единствените публични фигури, които така и не са дали адекватни обяснения за скандалната сделка на апартамента им.

 

Откъде са парите на Елисавета Панова?

Въпросът за произхода на средствата в подобни казуси се оказва най-сложен за разследващите, най-малкото, защото проверяваните нямат интерес да съдействат за разкриване на истината.

Екипът на „Труд” обаче установи, че в момента, в който Панова извършва солидните плащания, както стана ясно с „мръсни пари” в „бели пликове”, тя задълбочава конфликта със сина на покойния й първи съпруг, издателят Иван Ганев – Димитър Ганев. Елисавета се запознава с Иван Ганев в края на 90-те години, когато той вече има добре работещ бизнес и контакти с навлизащите по това време у нас първи по-сериозни инвеститори от Германия. Няколко години след като пристига в София като студентка, Елисавета взима фамилията на далеч по-възрастния си първи съпруг.

След като Ганев почива през 2005 г., Елисавета или Бети, както държи да се обръщат към нея познатите й, влиза в спор с децата от първия брак на Иван Ганев по въпроса за наследството. Ганева претендира, че има право на по-голям дял, защото има дете от покойния си съпруг. В крайна сметка, Ганева взима сериозна част от имотите на Иван Ганев, както и влиза във владение на фирмите му.

През 2014 г. синът на Иван Ганев – Димитър, подава сигнал в полицията срещу Бети Ганева, като я уличава в неправомерното теглене 40 000 лв. за период от два месеца от банковите сметки на фирмата на баща му. Оказва се, че парите наистина са изтеглени, като Ганева е укрила от банката информацията за смъртта на титуляра на сметката. Заради зачестилите тегления от банката правят проверка и установяват, че има нередност, след което достъпът на вдовицата до сметките е замразен.

От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети на „Ганева 2000” ЕООД е видно, че няма движение на парични средства от половин милион лева, които да са били вложени в имота в „Изгрев”. Това означава, че е възможно Елисавета Панова да е разполагала с пари в брой, които е успяла да вземе за себе си след кончината на първия й съпруг.

Възможно е парите за апартамента в „Дипломат” да имат и друг произход, което изглежда Елисавета и Лозан Панови всячески се опитват да отрекат. Те твърдят, че към момента на покупката на имота в „Изгрев” двамата не са се познавали или поне не са имали близки отношения. Но и това твърдение следва да се подложи на съмнение, с оглед на отказа на председателя на ВКС и неговата съпруга да дадат ясни отговори по разкритията за апартамента им, който Ганева купува от бъдещите им кумове с Лозан Панов – собствениците на строителната фирма „Артекс”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"