104 декара нови гори залесиха в Омуртаг

35 декара с нови гори са залесили тази пролет работниците и служителите на Държавното горско стопанство в Омуртаг, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Заедно със залесените през миналата година новите масивите в района вече са 104 дка.

В новите горски площи има основно зимен дъб, благун и цер, а сега и тополи, уточниха от предприятието. За сравнение на увеличената програма за залесяване от там посочват, че през 2016 г. в района на ДГС в Омуртаг са били създадени 43 дка. насаждения.

За младите гори, които са създадени в последните пет години, се полагат специални грижи, за да не ги заглушат тревата и храстите. Това са установили проверки на предприятието на място.

По тяхна информация, след няколко години жителите на Омуртаг и съседните села ще могат да видят поредните млади гори създадени от лесовъдите в райони.

В стопанството се подготвят и нови площи за залесяване. През 2019 година на мястото на повредените гори ще има нови. При естествено възобновените гори ще бъдат извършени дейности, които ще подпомогнат развитието на подрастващите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"