108 машини ще чистят пътищата в област Монтана през зимата

Само пет общини са напълно екипирани за снежните бедствия

Област Монтана е почти готова за преспите и виелиците през зимните месеци. 108 машини ще чистят републиканските пътища от сняг и лед. Само пет от общините в региона обаче са сключили договори за зимно поддържане на улици и четвъртокласни пътища и са осигурили машини и инертни материали.

В останалите шест общини подготовката продължава, съобщиха от Областната администрация в Монтана. Според събраните от Областната комисия за борба с бедствия и аварии данни пред прага на зимата общините Берковица, Брусарци, Вълчедръм, Чипровци и Якимово са осигурили фирми и техника за борба със снежните неволи.

Управите в Монтана и Бойчиновци са частично готови, а местните управи във Вършец, Георги Дамяново и Медковец още избират фирми за зимно поддържане. В Ломско ще се борят с виелиците със собствени сили. Дружеството, което ще чисти от преспи и заледявания 622 км републикански пътища в областта, разполага със 108 машини – ротори, снегорини и опесъчители.

55 от тях са в наличност, а останалите са включени в строителство и ремонт на пътища, но при криза до 24 часа ще бъдат пуснати в действие, заяви областният управител Росен Белчев. За поддържане на държавните пътища са струпани и 8 520 т пясък, 1550 т осолен пясък, 239 т сол и 24, 9 т калциев хлорид. Движението в прохода Петрохан в зимни условия също е гарантирано със снегопочистваща техника, увериха от Областната управа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"