11-годишно момиче с рядко заболяване е транспортирано с медицински хеликоптер от Велико Търново

11-годишно момиче с рядко заболяване е транспортирано с медицински хеликоптер от Велико Търново. Хеликоптерът на спешна помощ каца в София в 14:00 ч. на 15 юли. 

„Той не се изплаши, с оглед на неговата безопасност, беше приспан, но той от малък искаше винаги да лети със самолет и даже с хеликоптер. Малко по лош начин се сбъдна неговата мечта, но живота е пред нас и се надявам някой ден това да стане и по хубавия начин“, казва бащата на детето.

Само за 40 минути детето е транспортирано от болницата във Велико Търново до педиатрията в София.

В момента 11-годишното дете е в реанимацията на педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ в София.

„Проблемът при авиационния транспорт, особено на  деца, тук детето е сравнително голямо на 11 г, но при по-малките деца авиационната физиология, много утежнява процеса, тоест във въздуха ние много по често очакваме усложнения. Детето всъщност пристигна в София в стабилно състояние. Самия факт, че ние днес ще направим опит да диша самостоятелно, говори в тази посока“, каза пред bTV д-р Благомир Здравков, директор на болницата.

А родителите се надяват само на едно: „Здраве! За всички наши деца и за хората, които са организирали това да се случи, именно тази спешна помощ с хеликоптер."

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"