11 творби на Пикасо продадени за $110 милиона

Търг на “Сотбис”

Новите собственици не се разкриват

Единадесет творби на Пабло Пикасо, които са били изложени в хотел Belaggio в Лас Вегас през последните повече от две десетилетия, бяха продадени на търг за близо 110 милиона долара, предаде Би Би Си.

На наддаването, организирано от “Сотбис”, бяха предложени девет картини и две керамични произведения на испанския художник, който почина през 1973 г. Колекцията обхваща повече от 50 години от творчеството му.
Най-висока цена достигна картината от 1938 г. “Жена в червено-оранжева барета”, която изобразява любовницата и муза на Пикасо Мари-Терез Валтер. Платното бе продадено за 40,5 милиона долара при прогнозирана цена между 20 и 30 милиона долара.

Друг шедьовър - мащабният портрет, озаглавен “Мъж и дете”, бе продаден за 24,4 милиона долара.
В продажбата бe включена и “Натюрморт с кошница с плодове и цветя”, нарисувана от Пикасо по време на нацистката окупация на Париж през 1942 г. Картината смени собственика си срещу 16,6 милиона долара.

Продадените творби са част от колекцията на компанията MGM Resorts (притежаваща и хотел Bellagio), която включва към 900 произведения на над 200 творци. Търгът бе организиран, тъй като MGM Resorts иска да разнообрази колекцията си, като включи в нея повече произведения от жени, цветнокожи, LGBT автори, както и такива с увреждания.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"