12 жертви и над 150 евакуирани заради пожарите в Гърция и Турция

Днес е изключително тежък ден за страните от целия Балкански полуостров, като температурите на места надхвърлиха 41 градуса, а някои страни останаха без ток. Противопожарните служби на Гърция и Турция имаха тежки смени.

Броят на загиналите в горските пожари, които обхванаха няколко села в Югоизточна Турция днес нарасна до 11, съобщи турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа в платформата X.

Около 80 души са пострадали при избухналите снощи пожари, шест от които - тежко.
Най-големият пожар избухна в района между вилаетите Мардин и Диарбекир, съобщи АП.


Пожарът е овладян рано тази сутрин, а в гасенето са участвали 41 автомобила и 150 души. Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че властите са започнали разследване на причината за пожара. Жителите смятат, че е причинен от искра от далекопровод, който е запалил останките от реколтата, съобщава уебсайтът на Gazeta Duvar. Сред хоспитализираните са и жители на селото, които са се опитали да гасят огъня. В пожара загинаха и стотици селскостопански животни, съобщи телевизия "ХаберТюрк".

В същото време в северозападната част на Турция пожарникарите се борят с горски пожар близо до град Айваджик в провинция Чанаккале, съобщи Анадолската агенция. Няма пострадали при пожара, но властите евакуираха село Джамкой като предпазна мярка, съобщава агенцията.

При гърците за последните 24 часа са избухнали 64 пожара в цялата страна.

Пожарът, който гори в Кранида в Пелопонес, е достигнал къщите, а вятърът е доста силен, пише Voria.gr. Голям пожар в Илия уби и 55-годишен мъж, участвал в гасенето. Мъж е загинал при гасенето на огъня и в района на Миртия Илия. Според информацията, цитирана от Kattimerini, става въпрос за 55-годишен мъж, който е отишъл в района, за да помогне в гасенето на пожара. Той е транспортиран с линейка до болницата в Пиргос, където според местния ilialive.gr е извършена реанимация. Вероятно 55-годишният мъж е пострадал от задушаване.

Регионалният управител на Западна Гърция Нектариос Фармакис подчерта в интервю за "Катимерини": „В момента имаме два много динамични фронта, изключително трудни, в Еримантос гори горски пожар, който достига фронт от 10 километра. Имаме и един изключително тревожен в Алпохори. Много тежки пожари, и двата в префектура Илия”. Пожарът е избухнал в района на Франгопидим, близо до Пиргос и се движи към селата Ханакия и Алпохори и наближава Миртия.

Движението по магистралата Патра - Пиргос беше спряно от Ханакия до Дунейка, а за Ханакия и Алпохори беше издадена заповед за евакуация. В 18:15 местно време е издадена заповед за евакуация на селата Миртия и Скурохори към Пиргос.

Голям пожар край къщите избухна малко след 16 часа и в местността Краниди.
Според информация от противопожарната служба пожарът, избухнал около 15:25 ч. в Кранида Арголида, бързо придобива големи размери, като наблизо има къщи и на място духат силни ветрове. Чрез 112 беше изпратено съобщение до жителите да се отдалечат от източната част на Краниди Арголис и да се насочат към Порто Хела и Ермиони.

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"