120 души и хеликоптер гасят пожара край Стрелча, местните да спят спокойно

Вече 12-и час продължава гасенето на пожара в иглолистната гора в землището край град Стрелча. Сигналът за него е получен малко преди 10 часа днес. В късния следобед и хеликоптер на Авиобаза Крумово се включи в опита за потушаването на огъня. Към този час опасност за хората от региона - няма. 

На мястото на пожара край Стрелча са десетки огнеборци от всички районни служби в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пазарджик – Панагюрище, Пещера, Батак, Белово, Пазарджик с противопожарни автомобили и джипове.

С помощта на хеликоптер, осигурен от Авиобаза Крумово със съдействието на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-МВР,  е ограничено разпространението на пожара по посока към Стрелча. Към момента булдозери правят просеки, за да ограничат възможността за разрастване на огъня и да дадат възможност за гасаческите групи да навлязат навътре в зоната на пожара. Извършва се обход на района, за да се локализират рискови огнища, които могат да доведат до ново разпалване и да се уточни обхвата на целия пожар.

В района са още служители от Държавното горско стопанство в Панагюрище с високопроходими автомобили, на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик, тежка техника-булдозер и огнеборци от "Асарел Медет" АД гр. Панагюрище, много доброволци от общините Стрелча и Панагюрище.

На място е директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Ангел Ангелов, областният управител на пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова и кметът на община Стрелча г-н Георги Павлов. Осигурени са водоноски от Панагюрище и Стрелча, подсигурени са и храна и вода за участниците в гасенето. Общо в гасенето участват близо 120 човека. Със съдействието на областния управител се осигури дрон, който направи снимки и даде представа на наземните екипи за реалните параметри и вероятни фронтове за развитие на огъня.   

Според анализите на огнеборците няма пряка заплаха за населени места, за живота и имущество на гражданите. Екипите ще останат в зоната на пожара и през нощта, тъй като наличието на вятър и високите температури крият много рискове.

Екипи на полицейския участък в Стрелча и РУ-Панагюрище също са в района, за да окажат съдействие при придвижването на техниката към и от зоната на гасене, съобщи за "Труд news" говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"