14-годишна пленница избяга с окови на крака от дома на леля си

14-годишно момиче, държано като роб - овързано с верига за леглото в дома на леля си, успя да избяга и бе открито от минувач в двора на училище в Провадия.

Смразяващият случай оповестиха от Апелативната прокуратура във Варна, а в Районната прокуратура бе образувано досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на непълнолетно лице.

През 2013 г. с решение на Провадийския районен съд момичето било настанено в дома на родственицата си, която поела ролята на приемен родител. Детето обаче често бягало. Затова жената започнала да връзва племенницата си с метална верига и катинар за леглото. В понеделник осмокласничката успяла да отключи катинара и хукнала навън с оковите на крака. След като била открита в училищния двор, полицаи я отвели в местното районно управление. На разпит била извикана лелята, която се оправдала, че само през последните дни девойката е бягала над 20 пъти, за да краде.

Съдебнопсихиатрична експертиза ще установи състоянието й, а за скандалния случай е уведомена Агенцията за закрила на детето, уточниха от прокуратурата. Оттам допълниха, че срокът за настаняване на момичето в дома на лелята е бил 3-годишен и тече проверка защо той е бил удължен до момента. Действията по разследването продължават.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"