1400 книги на Антон Дончев дар за 30 училища

Все по-отчетливо бизнес средите у нас се включват в културни и образователни акции. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова инициира преди няколко години идеята да се даряват книги на училищните библиотеки и в нея активно се включи издателство „Захарий Стоянов”. В Големия салон на БАН на 30 ноември верига хипермаркети „Технополис” заедно със Столична община подариха 1400 тома от книгата на акад. Антон Дончев „Странният рицар на свещената книга“, част I и II, на 30 столични училища. Дарението беше връчено от Тодор Белчев, председател на съвета на директорите на „Технополис”.

На официалната церемония присъстваше Йорданка Фандъкова, която говори подробно за вече постигнатото в рамките на тази образователна инициатива: „Тук присъстват истинските съвременни възрожденци – писатели и учени, които посещават училищата, зареждат младите хора с мисловна енергия и патриотични чувства. От сърце благодаря на Иван Гранитски, на акад. Воденичаров и БАН! Условията в София за образование са много добри именно заради факта, че тук може да стане лесно срещата на младите хора с творците и учените. Това е безценна възможност! Директорите и учителите в столичните училища си дават сметка, че една среща с Антон Дончев е много повече от 30 часа лекции върху неговото творчество! София се развива сериозно и аз продължавам да смятам, че един от тези фактори е доброто образование. Общо книги на изд. „З. Стоянов” са достигнали до 150 училища и 58 детски градини.”

Иван Гранитски направи интересно предложение: „Досега са проведени над 750 срещи с училища от цялата страна, където се включват изявени български автори – писатели, историци, хуманитаристи. Известно е, че акад. Антон Дончев от години дарява своитете награди. Поклон към Тодор Белчев, директор на „Технополис”! Предлагам му всеки месец да правим заедно такава акция... Дано има и други родолюбиви бизнесмени.”

Министър Вежди Рашидов отправи поздравителен адрес към акад. Дончев, в който се казва: „Убеден съм, че това е най-прекият път за връзка между писателя и младото поколение, което има нужда да чете и да се учи от най-добрите книги на нашето съвремие. Приветствам хипермаркети „Технополис”, с чието съдействие се провежда днешното събитие и което още един път доказва, че за духовното израстване на подрастващите е необходимо обединение на усилията на всички!”

 

Истинският писател затваря очи и умее да съчини своята нова притча във всеки един момент. Така усетиха в душите си смисъла на словото на акад. Антон Дончев присъстващите в залата над 300 творци, учени и учители: „Учителите, лекарите и съдиите в миналото са били жрици! Ние си позволихме да облечем учителите в обикновени дрехи и ги приравнихме към чиновниците. Така станахме кривогледи... Всичко, което ние възприемаме, става през културата. А тя се създава чрез образованието. Ние гледаме света през очила. От учителите зависи да виждаме света точно. Вие, учителите, непрекъснато чистите стъклата на очилата, които недобросъвестни и престъпни хора омърсяват, счупват, изкривяват... Моля ви, избистрете погледа на българите, на тези великолепни хора, които растат! Имайте самочувствието, че сте водачи на нацията, без вас ние ще ослепеем.”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"