15 000 сестри напуснали страната за 10 години

Исканията са за две минимални работни заплати месечно

На 21 март от съсловието излизат на протест отново

Около 15 000 медицински сестри са напуснали България през последните 10 години в търсене на по-добри условия на работа и заплащане в чужбина. Това посочи председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева във връзка с продължаващите протести на съсловието. По думите й през годините протести е имало при всички здравни министри, но проблемите продължават да са твърде много.

“Искаме добри условия на труд, основно възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, както и финансово диференциране на труда ни в зависимост от натовареността на съответното отделение или звено”, заявиха пред “Труд” част от протестиращите сестри. Те обещаха на 21 март да излязат пред парламента на палатки в знак на недоволство към системата. В момента трудът на сестрите е неоценен в 90% от общинските болници, посочи омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи професионалистите по здравни грижи след среща с техни представители.

“Липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, подлагана от сестри, акушерки, фелдшери. Това трябва да бъде регламентирано. В медицинските стандарти броят на лекарите е точен, а на медицинските сестри пожелателен”, каза още омбудсманът.

Няма да отстъпим от исканията си и на 21 излизаме на протест, заяви в четвъртък Мая Илиева, една от организаторките на недоволните. Медиците посочиха, че в повечето общински болници месечните заплати са едва 560 лв.

Смятаме, че базовото заплащане е възможно да бъде осигурено в размер на две минимални заплати и има достатъчно средства, убедени са сестрите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"