150 евро глоба за возене без маска в кола в Гърция (обзор)

Мярката задължителна в областите Атина и Солун

До 3-ма души в автомобил

150 евро е глобата ще платят пътуващите в Гърция, ако не носят предпазна маска в автомобила, припомниха от Министерството на външните работи. Предпазната мярка е въведена за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун.

Както “Труд” писа засилени мерки са в сила от 24 октомври и се отнасят за районите в страната, които попадат в двете зони, според прилаганата четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус в Гърция. Към момента областите в “оранжевата” зона са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в “червената” - Кастория, както и Козани.

За двете зони мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

Ако карате или се возите на мотоциклет, не се изисква предпазна маска, защото както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски). За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"