163 пожара са регистрирани във Великотърновска област през юли, 33 от тях са с материални загуби

Областният управител Ивайло Здравков провери готовността на институциите и общините за действие при възникване на пожари

От началото юли до днес на територията на Великотърновска област са регистрирани общо 163 пожара, като 33 от тях са с материални загуби. За същия период на миналата година пожарите са били едва 56, 14 от които със загуби. Основната причина за избухването на огнени стихии, в над 90% от случаите, е човешка небрежност.

Това стана ясно по време на втората работна среща за набелязване на мерки, с които да се предотврати възникването на пожари на територията на област Велико Търново, която бе свикана във вторник областният управител Ивайло Здравков. В нея се включиха и двамата му заместници – Юлия Мутафчиева и Мастън Мастънов, представители на Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Регионална дирекция по горите, Областна дирекция по безопасност на храните, Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, Областна дирекция „Земеделие“, представители на десетте общини в областта и на различни фирми.

Още в края на миналата седмица областният управител издаде заповед с различни разпореждания, които да сведат до минимум опасността от избухването на горски и полски пожари.

„Осъзнавам, че с част от ограниченията, които наложих създавам дискомфорт и за гражданите, и за бизнеса на места, но най-важното е да осигурим живота и здравето на всички. Затова апелирам не само кметовете и институциите, но и гражданите да се отнасят отговорно към забраните, особено към тази да не палят огън на открито, за да можем максимално да ограничим възможността от избухване на сериозни пожари. В постоянна връзка сме и с колегите от съседните области. При възникване на ситуация ние можем веднага да потърсим, но и да осигурим помощ, ако има нужда от такава“, обясни Ивайло Здравков.

Гл. инспектор Николай Александров от РД „ПБЗН“ заяви, че вече е изготвен график и огнеборците ще правят регулярни срещи в населените места, за да се информират хората за основните правила за превенция.

Представителите на общините заявиха, че са разпратили заповедта на губернатора до всички кметове на населени места от региона и са получили обратна връзка, че мерките ще бъдат спазени. На срещата стана ясно и, че общините в областта имат готовност за реакция при инциденти, като част от тях имат сключени договори за ползване на тежка техника с местни земеделски фирми, а останалите разполагат със собствени машини. На много места има регистрирани и доброволни формирования, които преминават постоянни обучения и също имат готовност да реагират и да помогнат при избухването на пожари.

Инж. Венцислав Ангелов, началник на ОПУ – Велико Търново уточни, че е издал заповед, с която се прекратява косенето на храсти и треви около пътищата в региона. Срокът ѝ за действие е до 18 август. Ремонтите по пътищата продължават, като ще са ограничени само в най-горещите часове.

Инж. Диляна Пиронкова, началник на РДГ – Велико Търново също увери, че е създадена необходимата организация за действие при евентуални горски пожари. Освен това служителите на РДГ извършват постоянни проверки в горските масиви в областта за нарушители, които палят огън или безхаберно изхвърлят бутилки или фасове, които създават предпоставки за такъв. Контролът е съвместен и се упражнява с полицията и пожарната. Установени нарушения няма.

От началото на годината в областта са регистрирани 5 пожара, които са засегнали около 300 дка гори в Еленския балкан и на територията на община Свищов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"