17 мига от лятото

Горещи съвети как да се охлаждаме в жегите

1. Белтъчини

Забравете яденето сутрин, обед и вечер. Хранете се многократно на малки порции. Не яжте храни, богати на белтъчини, защото увеличават телесната температура – боб, леща, яйца, мляко, сирене.

2. Ръце

Слагайте китките на ръцете си под течаща студена вода. Там минават важни кръвоносни съдове, които охлаждат тялото.

3. Люто

Яжте обилно пикантни храни. Това не е особено привлекателно в жегата, но те предизвикват обилно потене, което охлажда безотказно цялото тяло.

4. Душ

Взимайте често душ, но не с ледена, а с хладка вода - почти с телесна температура. Особено помага преди лягане. Леденият душ изглежда привлекателен, но след него тялото започва автоматично да произвежда повече топлина, за да компенсира охлаждането.

5. Изби и мезета

Предпочитайте заведения не на открито, а които имат дълбоки помещения под земята. Още Ботев го е казал, че на юнаците мястото име е по планините, а на мъжете - в хладни механи. Поетът съвсем не е бил женомразец - научно установено е, че жегаата мори мъжете много повече от жените.

6. Дрехи

Памук и лен в светли тонове. Попиват потта и изпаряването й впоследствие ефикасно охлажда тялото. Изкуствените тъкани задържат топлината около тялото.

7. Прозорци

Преди да излезете пуснете щорите и дръпнете завесите. Така стаята ще остане по-хладна.

8. Пиене

Ледена бира или бяло вино са примамливи, но не прекалявайте. Алкохолът обезводнява тялото, а това прави жегите още по-непоносими. Предпочитайте обикновена вода пред газирана. Избягвайте кафето и кока колата заради кофеина, който сгрява.

Удивително охлаждащо действие има чай от хризантема - опитайте и ще ни благодарите. Освен това избистря ума, което е супер в горещините.

9. Мазила

Жените да заменят дневния крем с охлаждащ спрей или крем за след слънце, за предпочитане с алое вера.

10. Усилия

Не си давайте зор в жегата, вредно е. Ако тичате за здраве, правете го много рано сутрин или след залез.

11. Спане

Калъфката на възглавницата (за предпочитане пухена) задължително да е памучна, синтетиката сгрява. Сложете чаршафите от хотела през деня в хладилника, вечерта кефът е огромен.

12. Климатик

Помага, разбира се, но не прекалявайте, особена през нощта, за да не се събудите схванати. Ако нямате, замразете пластмасово шише с вода и га слежете пред вентилатора - върши хубава работа.

13. Волан

Ако няма място на сянка, при паркиране извъртете волана крайно ляво или дясно. Така няма да ви пари на ръцете впоследствие.

14. Животни

Лапите им не понасят горещи повърхности. Купете бебешки чорапки за домашния любимец.

15. Комари

В комбинация с жегата успешно скъсяват живота на човека. Ако нямате крем за след ухапване, намажете с паста за зъби, помага наистина.

16. Против крадци

Ползвайте ги, разбира се. Но ако измиете празното шише от лосион и го срежете, то става идеално приспособление да си държите парите на плажа, за да не ги намерят крадци.

17. Самовнушение

Седнете, отпуснете се, затворете очи и си представете сняг, а още по-добре снежна буря. Абсолютно доказано е, че тялото реагира на тези умствени образи и се охлажда.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"