1700 евро/м2 средно за лукс апартамент в София

Купуват къщи за около 1350 евро за квадрат

Подписват договори за няколко месеца

Наемите достигат 10 евро/кв. метър в най-желаните райони

Нов луксозен дом в столицата можете да купите на цена от средно 1700 евро за кв. метър. Това показва анализ на база сключени сделки, направен от компания, специализирана в този сегмент на имотния пазар. Цената, на която продават самостоятелни къщи, е средно 1350 евро за квадрат. Но тези имоти по принцип са много по-големи като площ и затова крайната цена на тези сделки е по-висока, отколкото при покупката на апартамент.

На пазара на ликсозни имоти броят на сделките с къщи и вили се запазва на нивото от преди пандемията, докато при броя на продажбите на апартаменти има лек ръст. Основен двигател на сделките в София са продажбите в Бояна и Драгалевци, където има и чувствителен ръст на цените, обясняват брокери. Райони като Панчарево също набират популярност, главно заради появата на нови затворени комплекси с подобен тип имоти.

Наемите на луксозните апартаменти се запазват почти без промяна през последната година като средните нива за София са 7,3 евро/кв. м. Най-високи остават наемите в района на Докторски паметник и квартал “Иван Вазов”. Наемите в кв. “Иван Вазов” достигат 10 евро/кв. м. В диапазона 7-8 евро/кв. м са наемите в центъра на София и квартал “Лозенец”. Това са и районите с най-голям брой наемни сделки.

Намаляването на чуждестранните туристи доведе до промяна на пазара на имоти под наем. Много собственици на апартаменти, които преди пандемията ги отдаваха за краткосрочно настаняване, решиха да потърсят дългосрочни наематели. Това доведе до ръст на предлагането на имоти под наем в централната част на София. “От средата на 2021 г. очакваме да започне възстановяване. Повечето наемодатели са оптимистично настроени”, коментира мениджърът на отдел “Луксозни и корпоративни наеми” в компания за луксозни имоти Зара Котева.

Голяма част от наемателите обаче искат да подписват средносрочни договори - за няколко месеца или половин година, а не за минимум две години, на колкото държат отдаващите дългосрочно. “Коронавирус кризата промени пазара и собствениците трябва да са по-гъвкави, ако искат бърза реализация на имотите си. Средносрочните наеми - от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги налагат като срокове”, обясни Зара Котева.

Важни при избора на жилище под наем са фактори като близостта до парк, добрите отношения със съседите и етажната собственост, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги допуснат в предлаганите имоти също се нарежда сред критериите за избор, коментират брокери.

Наемателите на къщи са предимно семейства с деца, като търсят основно имоти с големи дворове, много зеленина, в много случаи - с басейн. Има и много запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи под наем е ограничено и затова очакванията са за лек ръст на наемите в краткосрочен план.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"