18 поредни месеца има спад в производството

12,9% спад при частите за коли

Промишленото производство през юни намаля с 5,2% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Това представлява 18-ти пореден месец с намаление на производството.

През юни спад на промишленото производство спрямо същия месец на миналата година е отчетен при производството и доставката на електрическа и топлоенергия и газ - със 17,2%, в добивната промишленост - със 17%, и в преработващата промишленост - с 2,4%. В преработващата промишленост съществен спад спрямо юни миналата година има при обработката на кожи, производство на обувки и други изделия от обработени кожи - с 32,5%, и при производството на електрически съоръжения - с 25,3%. Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета намалява с 12,9% на годишна база. При производство на машини и оборудване има спад с 16,3%, а производството на мебели намалява с 15,1%. При производството на текстил спадът е с над 15 на сто.

Основната причина за спада на производството е забавянето на икономиките на държавите от ЕС, които са основни търговски партньори на България.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"