19 състезатели ще представят България на зимната Олимпиада в Пьонгчанг

БОК утвърди делегацията в присъствието на корейския посланик

Общото събрание БОК утвърди българската делегация за ХХІII Олимпийски зимни игри Пьонгчанг следващия месец. Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 19 състезатели в 6 спорта.

Знаменосец на българската делегация по време на Откриването ще бъде Радослав Янков, съобщи председателя на БОК Стефка Костадинова.

От 82 членове, на Общото събрание бяха представени 46, всички гласуваха състава на делегацията за ПьонгЧанг. Все още съществува възможност да спечелим още една квота и да пратим 20-и спортист на Игрите. Това ще стане ясно до няколко дни след евентуално пренареждане на ранглистата в сноуборда, където в момента Теодора Пенчева е първа резерва. В тази връзка Общото събрание упълномощи председателя Стефка Костадинова при необходимост да одобри промените в състава на делегацията.

За първи път биатлонът е с най-много представители в олимпийска делегация на зимни игри – общо 10, в този спорт сме с пълни отбори при мъжете и жените, което се случва за втори път след Албервил92. Общо в делегацията ни има както много опитни спортисти – Сани Жекова и Мария Киркова са за 4-ти път на олимпиада, така и 9 дебютанти, сред които млади състезатели на 20 и 21 години. От спечелилите квоти за ПьонгЧанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години преди пет дни. Алберт Попов и Йордан Чучуганов са по на 21 години. Най-възрастен е биатлонистът Михаил Клечоров – на 35 г.

Специален гост на Общото събрание бе Н. пр. посланикът на Република Корея в България Шин Бу-нам, който запозна присъстващите с подготовката и с последните новини около Игрите.

„Сега за ПьонгЧанг в състава имаме настоящ носител на Световна купа, имаме и европейски шампиони в зимните спортове. Радослав Янков и Сани Жекова са в световния елит и са две от големите ни надежди в сноуборда. Красимир Анев и Владо Илиев са европейски шампиони в биатлона, където при мъжете също имаме своите шансове. И в двата спорта всичко зависи от едно трепване, тъй че нека им пожелаем успех, да имат ден и късмет в ПьонгЧанг и да покажат максимума точно по време на Олимпиадата,“ каза председателят на БОК Стефка Костадинова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"