2000 филтъра за по-чист въздух в София

Намаляват наполовина източниците на замърсяване с твърдо гориво

По-бърза става реакцията при прахови частици

Столичната община ще постави 2000 филтри на комините на частни сгради безплатно до края на 2023 г. Ще бъде пусната обществена поръчка за уредите, ако на утрешното си заседание Столичният общински съвет одобри доклада, в който е описано предложението. В документа пише, че емисиите на фини прахови частици във въздуха намаляват с до 99.9% след поставянето на филтър, а след реални замервания върху горивни инсталации ползващи дървесина, резултатите са над 80% ефективност на филтъра.

Поставянето на уредите е част от мерките на общината за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление, които ще допълнят проектите за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови. Тези два проекта, по които това става, са обхванати 20 000 домакинства, а заедно с филтрите, по-екологично ще стане отоплението на 22 000. Това са почти половината от 55 000-те домакинства в София, които в момента се топлят на твърдо гориво, което е основен замърсител на въздуха.

Филтрите ще се дават на домакинства, които не са включени в програмата за подмяна на печки. Те трябва да са и с ниски доходи и в квартали, в които живеят малцинствени групи, тъй като тези сгради не могат да бъдат включени в проектите за подмяна на старите отоплително уреди.

В момента общината е поставила 35 филтри. Според доклада още до края на тази година трябва да бъдат поставени 150 филтри на комини на сгради в районите "Красна поляна" и "Слатина". До края на 2021 г. пък трябва да бъдат монтирани още до 850 филтри на комини във всички столични райони. По още 500 филтри ще бъдат поставени до края на 2022 г. и до края на 2023 г.

Освен това при прогноза за превишение на нивата на фините прахови частици общината ще може по-бързо да предприема мерки за ограничаване на замърсяването. Времето за реакция се съкращава от два на един ден, като мерките се въвеждат след първия ден от прогнозата или реализираното превишение. Мерки ще се предприемат още при прогноза или превишение на ФПЧ10 от 51 µg/m3 -150 µg/m3.

При прогноза за превишение на ФПЧ10 от 151 – до 200 µg/m3 на поне 2 измервателни станции освен призивите софиянци да не ползват личните си коли и да не се отопляват на въглища или дърва, общината ще мие улиците, ще проверява строителни обекти и ще пуска буферните паркинги към метрото за безплатно ползване. При прогноза за над 200 µg/m3 към тези мерки се добавя забрана за паркиране в основни улици, зоните за платено паркиране и възможност за затваряне на на определени карета от улици.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"