26-годишен извади кръста на Богоявление в Търговище

Късметлията е безработен и скоро щял да става татко

26-годишен мъж извади кръста от водите на градския шадраван в Търговище на традиционния богоявленски ритуал. Петко Марангозов върна разпятието на църквата, предавайки го на архиерейския наместник Славчо Проданов, който пък връчи на смелчагата 850 лв., за да откупи кръста.

Сумата, която се дава на Йордановден в Търговище, традиционно е сред най-големите в страната и се осигурява от дарители. Сред тях има и християни, и мюсюлмани.

Общо 10 бяха младите мъже се престрашиха да скочат в студената вода при непрекъснат снеговалеж и спадащи температури, докато стотици търговищенци бяха обиколили шадравана, за да наблюдават ритуала. Сред тях бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, заместник-кметове, общински съветници и други.

Тазгодишният късметлия, стигнал пръв до кръста, е безработен. Скоро го очаквало радостно събитие, щял да става баща. Затова посвети добрата поличба на празника на детето, което чака и семейството си.

Преди ритуала кратка програма изнесе Духовият оркестър, а 4 свещеници отслужиха водосвет за здраве и благоденствие. На церемонията бяха осветени и знамената на патриотичен клуб „Възраждане”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"