3 000 кукери на фестивал в Ямбол

32 685 хлопки ще озвучат Градския парк

Над 3000 кукери: мечкари, сурвакари, бабугери, старци, русалии, сурати, джамалари, джоламари, рогацари, клопòтарци, ще огласят с 32 685 хлопки Международния маскараден фестивал „Кукерландия", който тази година навършва четвърт век. 
Единственият в страната ежегоден празник на маскарадните игри, провеждан в Ямбол без прекъсване вече 25 години- „Кукерландия“, ще е по традиция в дните между Месни и Сирни Заговезни- от 14 до 17 март, в Градския парк.

Космическият глас Валя Балканска, човекът, който разказва душата си с гайда Петър Янев и енигматичните „Master of the dance" ще дадат специална благословия на 25-ото юбилейно издание на „Кукерландия" със своето лично участие по време на официалното откриване. То ще се проведе на 15 март, петък, от 18 часа пред сградата на Община Ямбол.

Сред кукерите, ще са лауреати от предходни издания на „Кукерландия" като сурвакарите от Батановци, Долна Секирна, Банище и Брезник, черните кукери от Смядовско, кукерите от Айдемир и Габровница, арапите от Шуменско, джамалите от Русенско и много други.

В дефилетата участват също Кукерската група на град Ямбол, групите на общините Тунджа, Стралджа и Елхово, както и „Мечките на Гаврил" от Асъу - Румъния, карнавалната група „Тиквеш" – Северна Македония, а също и Клубът за активен живот „Балкан"- Одрин.

Любопитен факт е, че Ути Бъчваров пристига в Ямбол с големия си казан, за да сготви цели 2500 порции свинско с кисело  за гостите на фестивала.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"