Навън е горещо и определено не ни се хапват тежки храни. Днес ще ви дадем няколко идеи за лесни десерти, които да опитате през лятото, леки и разхлаждащи, те определено ще направят любимите летни вечери по-сладки и приятни.
Десерт с чия и малини
За този лесен и много вкусен десерт с чия и малини са ви нужни:
- 250 мл. Кокосово мляко
- 8 супени лъжички чия
- 250 мл. Оризово мляко
- 1-2 супени лъжици кленов сироп
- 260 грама пресни малини
- ½ чаена лъжица с течна ванилия
Първо смесете двата вида мляко и добавете към тях кленов сироп и 6 лъжици от чия семената. Разбъркайте сместа и оставете за 10 минути на страни. След това разбъркайте пак, докато не се получи гладка смес. Покрийте десерта и го оставете в хладилника за една нощ. В друга купичка намачкайте малините в купа и добавете останалите лъжици чия заедно с ванилията, след което оставете и тази смес в хладилника за нощта.
На сутринта разпределете сместа в красиви чашки, като поставите първо млечен крем, после малинова смес и отново от млечния крем. За финал може да украсите с пресни малини. Бързо, лесно, вкусно и разхлаждащо.
Бонбони с кокос и ягоди
Този десерт е подходящ и за вегани, а неговото приготвяне е лесно и бързо. Трябват ви:
- 220 грама узрели ягоди
- 1 супена лъжица домашен ягодов сироп
- Чаша и половина кокосови стърготини
- ¾ чаша овесени ядки
- 1 супена лъжица фъстъчено масло
- 2 лъжици кокосово масло
- 1 щипка сол
- 1 супена лъжица чия семена
За този приятен десерт трябва да вземете всички изброени съставки и просто да ги пасирате, или смелите с помощта на блендер. В случай че сместа се получи прекалено лепкава, може да добавите още от кокосовите стърготини и да пасирате отново. След това оформете бонбони от сместа и ги оваляйте в останалите стърготини. Оставете бонбоните в хладилник за 4-5 часа и сервирайте този страхотен летен десерт.
Замразен ягодов мус
И за финал ще споделим рецепта за разхлаждащ, розов летен десерт, който определено ще стане един от любимците ви. Трябват ви:
- 500 грама пресни ягоди
- Сок от половин лимон
- 500 грама кисело мляко
- 150 грама пудра захар
Ягодите и лимоновият сок трябва да бъдат пасирани до получаване на гладка смес, може да използвате блендер или пасатор. Сместа оставете в хладилник да стегне за час. След това добавете киселото мляко към нея и пасирайте отново, добавете пудра захар, пасирайте и излейте готовата смес в голям съд, подходящ за замразяване. Поставете го в камерата за няколко часа и готово – летният ви десерт е приготвен.