3-та пенсия 20 пъти по-изгодна от депозит

Доброволните фондове с доходност от 5,42%

Отчетоха печалба от 33 млн. лв.

Доброволните вноски на хората за трета пенсия са близо 20 пъти по-изгодни от трупането на пари на депозит в банка. Средната доходност на доброволните пенсионни фондове е 5,42%, сочат данни на Комисията за финансов надзор. В същото време лихвата по едногодишните левови депозити на гражданите е средно 0,28%, според данните на БНБ. Допълнително с вноските в доброволните пенсионни фондове може да се намалят до 10% от облагаемите доходи на гражданите като върху внесената сума за старини не се дължат данъци.

Годишната доходност на доброволните пенсионни фондове (ДПФ) е между 3,9% и 6,49%. Универсалните пенсионни фондове (УПФ), в които се осигуряват задължително, всички работещи, родени след 1 януари 1960 г., постигат доходност между 2,96% и 5,36%. Това е по-малка доходност от тази на доброволните фондове, но въпреки това е значително по-голяма от лихвите по банковите депозити.

В частните пенсионни фондове се осигуряват общо 4,6 млн. души. Средната месечна вноска по личната партида на всеки осигурен в УПФ е 52,86 лв., сочат данните на КФН. А натрупаните средства на един осигурен са средно е 2950 лв. Парите в индивидуалната сметка на всеки работник зависят от времето, през което е бил осигуряван от неговия работодател, както и от размера на осигурителния му доход. Хората, които сега излизат на пазара на труда, имат малко средства за старини. Младежите на възраст между 15 и 19 г. имат средно по 128 лв. по личните си сметки в УПФ. Но средствата на хората, които скоро предстои да се пенсионират, също не са много. Парите в универсалните фондове на хората на възраст между 55 и 59 години са средно 3698 лв. Тъй като натрупаните пари са твърде малко, хората които ще се пенсионират през 2021 г. и първи ще вземат пари от УПФ, въобще няма да могат да получат пожизнена втора пенсия. Хората, които се осигуряват върху средния осигурителен доход и се пенсионират през 2024 г., може да получат пожизнена пенсия от 60 лв.

В доброволните пенсионни фондове вноски за трета пенсия правят 621,8 хил. души. Повечето от вноските в тези фондове се правят от работодателите като допълнителен бонус към заплатата на служителите. Средния размер на месечните вноски в ДПФ е близо 110 лв. Това е двойно повече от вноските в универсалните фондове.

В края на юни активите на пенсионните фондове са 13,1 млрд. лв. като за година нарастват с 11,8%, сочат данните на КФН. А реализираната печалба от фондовете за полугодието е 33,18 млн. лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"