3000 лв. глоба за опит за измама за 200 000 евро

След разследване на европрокуратурата

Използвани са фалшиви документи

Софийският районен съд наложи глоба на българска бизнесдама за опит за измама със субсидия и фалшифициране на документи, след разследване на Европейската прокуратура.

Подсъдимата от името на своята фирма е подала заявление до Държавен фонд “земеделие” по мярка “Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности” за получаване на средства за изграждане и оборудване на автосервиз в размер на 200 000 евро, съобщиха от европрокуратурата. 85% от средствата трябвало да бъдат предоставени от ЕС, а 15% - от българската държава.

Разследването обаче установило, че дамата е представила неистински документи, включително фалшиви свидетелства за образование, фалшиви разрешителни за строеж и фалшиви оферти за закупуване на оборудване, за да получи средствата. Така парите не били изплатени и били предотвратени щети за 200 000 евро на ЕС и на бюджета на България.

Съдът наложил глоба от 3000 лева, което е около 1500 евро. Това наказание е в резултат на споразумение, тъй като подсъдимата се е признала за виновна по всички обвинения и няма материални щети за бюджета на ЕС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"