Здравословното приготвяне на домашна храна е винаги актуална тема. Не единствено самото готвене е от значение, но и обработката на продуктите. Един от уредите, използвани за целта, впечатлява с удобство и функционалност. В следващите редове отговаряме на някои от най-основните въпроси, свързани с месомелачките.
За какво може да се използват месомелачки?
Както подсказва и самото име, едно от основните предназначения е свързано с обработката на месо. Това обаче далеч не е единственото приложение. Възможностите на уреда зависят от приставките и аксесоарите към него. Така например можете да мелите и настъргвате зеленчуци или да изцеждате плодов сок. Някои модели се предлагат с приставки за колбаси или за кибе.
Какви са предимствата на месомелачката?
Месомелачката има някои основни преимущества по отношение на други уреди като блендери и кухненски роботи – тя е по-мощна. Това позволява обработката на по-големи количества продукти, без да прегрява. Контролът върху получаване на желаната текстура е по-добър. Почистването също е по-лесно, тъй като частите се разглобяват, а при някои модели могат да се мият и в съдомиялна.
Как се почиства месомелачката?
Почистването е задължителна стъпка след всяко използване. Отделните части се разглобяват и заедно с корпуса се почистват от по-едрите остатъци. След това всяка част се измива с топла вода, четка и сапун. При някои модели можете да използвате и съдомиялна. Не се препоръчва употребата на по-силни препарати.
Кои характеристики са от значение при избор на месомелачка?
Няколко са критериите, по които да изберете месомелачка за дома си, която да отговаря на нуждите ви:
- Ръчна или електрическа месомелачка – съобразете избора с потреблението си. Електрическият вариант е удачен при по-често използване или за по-големи количества продукти, докато ръчният е по-удобен за по-рядка употреба.
- Използвани продукти – както вече споменахме, можете да използвате уреда не само за месо. Уверете се, че избраният от вас модел е подходящ и за други продукти като плодове и зеленчуци например.
- Мощност – работата на месомелачката зависи от нейната мощност. Тя може да варира между 150 и 2000 W. По-мощните модели са подходящи при обработка на по-големи количества продукти.
- Капацитет на мелене – производителността на месомелачката е друг важен показател. Определя се от количеството месо (или други продукти), които ще бъдат обработени за единица време. Обикновено това е килограм на минута. Уредите с по-малка производителност имат капацитет от под 1,5 kg/min, а тези с по-голяма – над 2 kg/min.
- Приставки – не по-малко важни са и приставките към самата месомелачка. Основните са за степента на смилане (едро или фино). Други опции са преси за плодов сок и за цитрусови плодове. По-специфичните пък включват приставка за колбаси, за кибе и дори форми за сладки.