400 лв. данък за шуменските таксиджии

Жълтите коли готвят цена 1 лв./км

Таксиметровите шофьори в Шумен ще плащат 400 лв. годишен данък. Това решиха на сесия в четвъртък общинските съветници. Шумен е сред градовете с най-много таксита в страната. Само легално действащите в момента са 510 жълти коли. Това означава очаквани 200 000 лв. постъпления в местната хазна догодина.

Таксиджиите обаче бяха против тази сума и настояваха за по-нисък данък 300-350 лв. Промените в Закона за местните данъци и такси наложи общинските съвети да определят налога в границите от 300 до 1000 лв.

Според шуменеца Иво Кулев, зам.председател на Асоциацията на таксиметровите превозвачи, няма друг бизнес у нас с толкова много данъци и непрекъснато растящи разходи. Има нагласи цената за таксиметровия превоз в Шумен да скочи. Първоначалната такса от 89 ст. в момента ще стане 1,20 лв. Таксиджиите се готвят да возят за 1 лв./км, вместо за сегашните 69 ст.

Освен това, данъкът ще изпрати много жълти коли в сивия сектор. Възможно е част от таксиджиите, които сега практикуват занаята като втора дейност, да се откажат от него. Други ще търсят начини да продължат да правят превози, но без да плащат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"