44 са новозаразените с коронавирус, открито е огнище в Сатовча

44 новозаразените с коронавирус, установени в страната за изминалото денонощие, съобщиха от Националния оперативен щаб. Така общият им брой става 1955.

17 са настанените в болница. През вчерашния ден са взети 1126 проби.

Новите случаи разпределени по области са: Благоевград - 15, София - 7, Пазарджик - 5, Видин и Кюстендил - по 4, Ямбол - 3, Плевен - 2, Враца, Велико Търново, Монтана и Сливен - по 1.

Доц. Димо Димов обясни, че многото случаи в Благоевградско са свързани с установено огнище в община Сатовча. Открити са контактните лица на първия случай там.

Трима са новозаразените медици - лекар и 2 медицински сестри. Случаите са в "Пирогов" и в болницата в Пазарджик.

22-ма са новите излекувани през денонощието. Във ВМА са 5, в "Пирогов" са 3, амбулаторни случаи в област София са 11, в Кюстендил - 2 и в Сливен - 1.

Има 5 новоустановени случая на деца през изминалото денонощие. Те са на възраст между 1 и 18 години. От тях в Благоевград са 4, в Ямбол - 1. Детето в Ямбол е на година и половина и е от квартал в града с оформено огнище на заразата.

Общият брой на починалите е 90. Има два нови случая - на мъж на 66 години с онкологично заболяване, починал в "Пирогов", той е бил с два отрицателни PCR-а, като на 4 май се е позитивирал тестът за коронавирус с PCR и в резултат на развита остра дихателна недостатъчност е починал. Вторият случай е на мъж на 80 години в "Александровска" болница, той е бил с редица придружаващи заболявания.

Към момента в болници са 389 пациенти, от които 56 са в интензивни отделения.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"