47 жертви и насилниците им са консултирани в Търговище

47 жертви и насилниците им, които ги тормозели у дома, са преминали през консултации и мерки за защита или превъзпитание в Търговище само за 6 месец тази година. Това съобщиха от  „Асоциация Ная”, която реализира проект за социална рехабилитация и интеграция на жертви на насилие.

Безплатни консултации са получили 40 пострадали, предимно жени и деца. С тях са работили психолог, социален служител, адвокат и други специалисти.

Заведени са били 9 дела за защита, за да се постановят мерки за спиране на агресивното поведение на близките на жертвите. 7 от извършителите на системен физически и психически тормоз са насочени да посещават специализирана програма, която се реализира съвместно с полицията. Финансирането на дейностите е осигурено от фонд на социалното министерство.

От асоциацията коментираха, че все повече хората от селата, където говоренето по темата за побои все още е табу, търсят услугите им. Точно там са и най-уязвите групи на етнически малцинства, които често са бедни и безработни и самите те са израснали в такава среда на насилие.

За периода специалистите от „Ная” са направили общо близо 1500 консултации.

От неправителствената организация обявиха, че с подкрепата на местната власт има отправено предложение социалната услуга за пострадали от домашно насилие да стане държавна делегирана дейност през следващата година, което би осигурило устойчива подкрепа за жертвите.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"