474 деца приети в „Пирогов“ по Великден

Над 800 медици се бориха за живота и здравето на близо 2000 души

Умерено натоварване отчитат в областните болници у нас

]
Възкресение Христово са посрещнали в болничните стаи 41 малчугани.

474 деца, нуждаещи се от лекарска помощ, са преминали през най-голямата спешна болница “Пирогов” през почивните дни по Великденските празници. Броят на пациентите, приети в Детското спешно отделение, е рекордно голям – със 130 повече в сравнение със същите периоди от последните четири години, обясниха от столичното лечебно заведение. Оттам допълниха, че тази година няма деца, постъпили с алкохолно отравяне. Възкресение Христово са посрещнали в болничните стаи 41 малчугани.

Рекорден е като цяло общият брой на пациентите, минали през “Пирогов” по Великден – близо 2000 души. За тях са се грижели денонощно в почивните дни над 800 медици, посочиха пред “Труд” от болницата. От лечебното заведение отчитат, че тази година дежурствата по време на най-светлия християнски празник са били много тежки и натоварени.

На близо 240 пациента, преминали през спешното, се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са здравнонеосигурени.

Освен пациентите от цяла София и околните населени места, дежурните екипи в “Пирогов” са се погрижили и за над 50 тежко пострадали от различни части на България. Те са били преведени за лечение в университетската спешна болница, тъй като тя има капацитет да поеме най-тежките случаи в страната, отчитат дежурните медици.

През пироговските противошокови зали - и за възрастни, и за деца, са преминали близо 30 много тежки случая. Става въпрос за много критични пациенти, при които е необходимо комплексно лечение и лекари от няколко специалности, а диагностицирането налага високоспециализирани изследвания, допълниха още от института по спешна медицина.

Тежки са били и дежурствата в пироговските реанимации, където медиците са се борили за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца.

Традиционно натоварени са травматологичния, неврохирургичния, токсикологичния и хирургичния кабинет.

Пострадали от пътно-транспортни произшествия, включително мотористи, както и от височинни травми, също са изпълнили спешните кабинети.

Регистрирани са и много случаи на алергични реакции, които са били насочени към спешния токсикологичн кабинет. Сред тях за щастие няма деца.

През хирургията са преминали и пациенти, които са с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

Умерено натоварване по празниците, без случаи на хранителни и алкохолни натравяния, отчитат лечебните заведения във Варна, Благоевград и Търговище. От частните бургаски болници съобщиха, че през почивните дни не са имали много случаи на спешност. Бургазлии са предпочели планината или екскурзии в чужбина за празниците, не е имало и впечатляващ брой гости по морето, разказаха лекарите пред “Труд”.

 

Радост за най-малките

Доброжелатели дариха над 100 книжки

]
Стажант-акушерката Нино Колева (вдясно)

Великденските празници допринесоха за увеличаването на книжките в детските хирургия и травматология. За щастие на малките пациенти Клиниката по детска травматология получи над 100 книжки от хора с добри сърца, които искат да направят болничният престой по-приятен за всяко дете. Дарителите посочиха, че добрите дела се правят, но не се разказва за тях. Ето защо те пожелаха анонимност.

В Отделението по детска гръдна хирургия стажант-акушерката Нино Колева пък дари детски книжки, приказки и книжки за оцветяване. “Щастието, което се отразява в очите на другия, е най-голямото щастие, което самият ти можеш да изпиташ.”, посочи Нино Колева, която е студентка IV курс в специалност “Акушерка” към ФОЗ на Медицински университет - София.

 

Черна статистика

Петима убити по пътищата на страната

Огромни колони по магистралите заради катастрофи

Петима души загубиха живота си по пътищата на страната по време на Великденските празници, показва черната статистика на КАТ.

Двама загинаха днес при челен удар на пътя Монтана-Вършец. До кървавия сблъсък се стигнало, след като монтански “Ситроен” започнал рисково изпреварване на автобус и се забил в миниван “Форд”. На място починали шофьорът и пътник в немската кола. Четирима пък са настанени в болница. Ударът бил толкова силен, че части от колите изхвърчали на двайсет метра, разказаха очевидци.

Шофьор на микробус загина при удар с ТИР на пътя Русе-Шумен. По неясни причини бусът започнал да криволичи из пътя и се е ударил челно в камиона. Други двама загинаха при катастрофи на 6 април. В събота и неделя няма убити при автосблъсъци, казаха от КАТ.

Голямото прибиране също не се размина без огромни задръствания и изнервени шофьори. Тапа се образува преди магистрала “Хемус” при Ябланица, където има стеснение. Наложи се екипи на КАТ да регулират движението, а камионите бяха пренасочвани по обходни пътища, за да се облекчи движението.

Километрични колони от автомобили се образуваха и на “Тракия” след леки катастрофи. В района на Пазарджик станал верижен сблъсък. Последвали два нови удара между коли, тъй като шофьори се разсеяли от станалия пътен инцидент. Две леки катастрофи образуваха задръствания и в района на “Траянови врата”. Трафикът от Гърция към София също бе натоварен. От “Пътна полиция” очакват утре сутринта движението към столицата също да е интензивно. Заради това ще има екипи на КАТ на входните артерии на столицата.

Междувременно почерпен, но и надрусан шофьор, отнел предимство на катаджии и ударил колата им. Инцидентът станал в Разград в събота. 42-годишният М. Т. шофирал “Фолксваген Голф” и се натресъл в полицейски “Опел Астра”. При проверка се установило, че водачът е с 0,53 промила алкохол в кръвта. Тестът за упойващи вещества обаче показал употребата на наркотици, като реагирал положително на кокаин. Още двама пияни, единият от които нямал книжка, попаднаха в ареста на полицейските подразделения в Разградско през почивните дни.

 

Акция на пътя

Мъж пострада, спасявайки таралежче

Сърцат шофьор пострада в неделя вечерта в столицата при опит да спаси таралежче, излязло на пътното платно. Инцидентът е станал на ул. “Хенрик Ибсен” до кръстовището с бул. “Черни връх”. Около 22.30 часа мъжът видял животинчето на пътя и излязъл от автомобила си с намерението да го премести преди някой да го смачка. В този момент минал автомобил, шофьорът му не видял спасителя и го блъснал. Пострадалият е откаран в “Пирогов” с фрактура на дясното рамо. За щастие няма опасност за живота му.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"