5-те най-скъпи картини за 2018 година

„Голата лежаща” на Модилиани бе продадена за 157 млн. долара

“Портрет на един артист (басейн с две фигури)” направи Дейвид Хокни най-скъпия жив художник в света

Голото момиче с кошница на Пабло Пикасо бе купена за 115 млн. долара

Безобразно богатите хора обичат да дават луди пари за произведения на изкуството. Имаме предвид такива от порядъка на 157 159 000 милиона долара. Точно такава бе най-високата сума за картина, продадена на търг през 2018 година.

Става дума за шедьовър от италианския художник Амедео Модилиани, който всъщност е и четвъртата най-скъпа творба, продавана на търг. Собственик на “Голата лежаща” бе ирландският милиардер Джон Магниър, който се занимава с отглеждане на породисти коне. Той я е купил през 2003 г. на търг на Christie’s за 26,9 млн. долара. Името на купувача не беше разкрито.

В началото на 20-и век Модилиани често скандализирал обществото със своите картини на голи жени. Нарисуваната през 1917 г. “Голата лежаща” дори някога е била забранена в Париж и определяна като неприлична. Полегнали голи портрети на Модилиани рядко се продават на търг, така че още в началото аукционната къща дава огромна предварителна оценка - 150 млн. долара - най-високата стойност, която някога е била присъждана на произведение в историята на търга.

Картина на Пабло Пикасо с голото момиче, държащо кошница с цветя е втората най-скъпо продадена картина през годината - 115 млн. долара. Тя е част от колекцията с повече от 1500 артикула на Пеги и Дейвид Рокфелер. Синът Дейвид Рокфелер-младши организира аукциона след смъртта на баща си, който почина миналата година на 101 години. Произведението, създадено през 1905 г. по време на розовия период на художника, някога е принадлежало на Гертруд Щайн, американската писателка и колекционер. Тя е била приятелка с Пикасо и други художници от Париж в началото на 20-ти век. Брат й Лео купува картината за $30 през 1905 г., според аукционната къща Кристис.

На 13 ноември продажбата на колекцията “Барни А. Ебсуърт” в известната аукционна къща на Christie’s в Ню Йорк събра $317 801 250, като по този начин се превърна в най-ценния търг на изкуство, който някога е записван в блокчейн. В нощта, в която се разбиха няколко рекорда за продажба на американски произведения на изкуството, Chop Suey на Едуард Хопър се продаде за $91 875 000. Иконичната творба на американския майстор се оценяваше на 70 милиона долара, макар че някои смятаха, че жаждата за незабавно разпознаваемата картина може да докара наддаването до над 100 милиона долара.

Дейвид Хокни е най-скъпият жив художник в света от средата на ноември когато най-емблематичната му картина “Портрет на един артист (басейн с две фигури)”, от 1972 г., бе продадена на търг в Ню Йорк за 90,3 милиона долара.

Рекордът на Хокни надминава този на Джеф Коунс през 2013 г. Тогава  негова фигура “Балонено куче” бе продадена за над 58 млн. долара.

По традиция името на купувача остава неназовано. Цената надмина и първоначалните прогнози на експертите, според които картината щеше да струва около 80 млн. доалра. Интересно е, че тя бе продадена само в рамките на 10 минути, след като мина цената от 70 млн. долара. Тогава съдбата й се реши в битка между двама кандидати за нея, които наддаваха по телефон.

В топ 5 на най-скъпо продадените картини за годината попада и “Супрематистка композиция”, нарисувана през 1916 г. от авангардиста Казимир Малевич (1879 - 1935), която бе продадена за 85,8 милиона долара на търг в Ню Йорк, Картината показва няколко цветни геометрични елемента, замразени в движение. Според експертите на аукционната къща картината е “наистина революционна работа на абстрактното изкуство” и “въплъщение на онова, което Малевич нарича “супрематистката” визия за света.”

За повечето почитатели на изкуството името на Казимир Малевич завинаги е свързано с “Черния квадрат” – картината му от 1913 година.

Творбата на да Винчи бе продадена за $450 млн.

„Спасителят на света“ - рекордьор за всички времена

Предишният й собственик я е взел за $179 млн.

“Спасителят на света”, за която се смята, че може да е дело на Леонардо да Винчи, беше продадена за 450 млн. долара през ноември 2017 година. Това постави нов рекорд за най-скъпа картина в света, надминавайки значително предишната най-скъпа творба – “Алжирски жени” на Пабло Пикасо, която достигна 179 млн. долара през 2015 година.

Досегашният собственик на “Спасителят на света” бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я купи през 2013 г. за 127,5 милиона щатски долара.

Платното “Спасителят на света” дълго време бе считано за загубено. След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита през 1900 г., силно уредена, в частна колекция. Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била купена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които платили за нея по-малко от 10 000 долара през 2005 година. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо да Винчи.

На нея е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 година, посочва експерт по творчеството на Да Винчи.

Джакомети достигна цена 141 милиона долара

„Сочещият човек“ държи първото място за скулптура

Авторът я оцветява ръчно

“Сочещият човек” на швейцарския скулптор Алберто Джакомети е най-скъпата скулптура в свата, продавана някога на търг. Произведението беше част от аукциона на Christie's наречен “Напред в миналото”. В средата на 2015 година неизвестен купувач се сдоби със 180-сантиметровата статуя, създадена през 1947 година от Джакомети за рекордните 141,285 милиона долара. Предварителните оценки на специалистите предвиждаха цена от 130 милиона долара.

Скулптурата “Сочещият човек” се смята за уникална, защото майсторът я оцветява ръчно. При предишни търгове най-скъпо беше оценена скулптурата на Джакомети “Крачещият човек I”. През 2010 година, също на търг на Christie's, статуята беше продадена за 104 милиона долара.

Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"