5 големи национални годишнини и юбилеят на читалище”Родолюбие” в културния календар на Асеновград за 2018 г.

На честванията на 5 големи национални годишнини и 145-годишния юбилей на най-голямото и най-старо местно читалище – „Родолюбие – 1873 г.”, е отделено специално място в културния календар на Община Асеновград за 2018 г.

Тогава ще бъдат отбелязани значими дати и личности от българската история като 140 години от Освобождението на България от османско робство, 150 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев, 155 години от рождението на автора на „Бай Ганьо” и „До Чикаго и назад” Алеко Константинов, 140 години от рождението на най-лиричната душа в българската поезия Пейо Яворов и 145 години от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски.

Освен честванията на кръглите годишнини в Община Асеновград постъпиха предложения за организиране на фолклорен фестивал за народни песни с конкурсен характер, провеждане на художествен пленер по живопис, поставяне на статични пана на центъра за мобилни изложби.

По решение на Европейския парламент 2018-ата ще е година на културното наследство. Всички събития на Община Асеновград ще бъдат под слогана на инициативата като знак на съпричастност към идеята за опазване на културните ценности по места.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"