5 хиляди бабугери разтърсиха Симитли

Уникален спектакъл сътвориха 5 хиляди бабугери и сурвакари на юбилейния 15 годишен фестивал за маскарадните игри, който се проведе в град Симитли.

Сред дефилиращите групи най-малкия участник бе на 11 месеца, а най-възрастния на 90 години.

Групите бяха толкова много,че докато се строяваха ,за да влязат на почетната обиколка в стадиона на Симитли, блокираха пътя за Гърция. Някои водачи се нервираха, но повечето скачаха от колите и снимаха с телефоните си пъстрото шествие от хора облечени в гиздави костюми и маски.

В Симитли се пази от години традицията на кукерството и бабугерството, в общината почти във всеки дом има костюми , които се предават от поколение на поколение и е въпрос на чест младите да наследят маските.

Всяка група си има своя танц и пресъздава някаква сценка. Тази година една група от Симитли буквално взриви от смях и закачки стадиона. Те бяха направили плакат, с който искат трети лифт или кабинка, която да свързва Симитли с Банско директно.

Специално жури от фолклористи оценяваше страховитите маски, уникални костюми, песни, обичаи . За най-добрите имаше купи и медали.

„Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Най-радващо е, че все повече деца са част от сурвакарските групи в нашия край. Няма как да не подкрепяме нещо толкова българско, нещо толкова истинско, каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Той обясни,че с всяка изминала година участниците стават все повече и повече, идват и групи от съседни държави.

Над 8 часа продължи кукерския маратон, а участниците не се умориха да танцуват и дрънкат чанове.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"