5 шокиращи пророчества, променили хода на историята

Монарсите често вземат решения под влияние на суеверия

Виденията на оракулите играят важна роля в политиката на владетелите

Влиянието на предсказанията върху решенията на монарсите не може да се подценява. Независимо дали става въпрос за неясните пророчества на Нострадамус, двусмислените изявления на оракули или загадъчните видения на придворните мистици, те често играят важна роля при формирането на политики и вземането на съдбоносни решения. Но много от тези предсказания са толкова завоалирани или двусмислени, че истинското им значение става ясно едва след години. 

Нострадамус и Хенри II

Мишел дьо Нострдам, известен като Нострадамус, е не само астролог и пророк, но и придворен лекар на френския крал Хенри II. През 1555 г. той публикува прочутата си творба "Векове", съдържаща много мистериозни четиристишия. Едно от тях гласи: „Младият лъв ще победи стария на бойното поле в единоборство, в златна клетка ще избоде очите му: две флоти – едната от които, ще умре от жестока смърт.“

Изглежда като още едно неясно предсказание, но събитията от 1559 г. му придават зловещо значение. Крал Хенри II, тогава 40-годишен, участва в рицарски турнир в чест на сватбата на дъщеря си. Негов съперник е 24-годишният граф Габриел дьо Монтгомъри. По време на двубоя частица от копието на графа пронизва позлатения шлем на краля и изважда окото му. След 10 дни болезнена агония Хенри II умира.

Оракул от Делфи и Крез

През 6 век пр.н.е. известният с богатството си лидийски цар Крез решава да воюва срещу персийския цар Кир II. Но преди да започне кампанията, той се обръща за съвет към известния делфийски оракул. Пития, жрицата на Аполон, казва: „Ако Крез тръгне на война срещу персите, той ще унищожи великото царство.“

Възхитеният Крез, уверен в победата си, събира огромна армия от 300 000 пешаци и 60 000 конници. Предсказанието обаче се оказва коварно в своята неяснота. През 547 пр.н.е. в битката при Птерия армията на Крез претърпява съкрушително поражение. Лидийското царство пада, а самият Крез е пленен от Кир.

Едва тогава Крез разбира истинския смисъл на пророчеството: голямото царство, което той унищожава, се оказва неговото собствено. Тази история се превръща в класически пример за това как погрешното тълкуване на пророчества може да доведе до катастрофални последици.

Распутин и Николай II

Распутин прогнозира, че ако бъде убит, династията Романови ще падне.

Григорий Распутин, мистериозен сибирски старейшина, придобива невероятно влияние в двора на последния руски император Николай II в началото на 20 век. Способността му да облекчава страданията на царевич Алексей, който страда от хемофилия, го прави незаменим за царското семейство.

През 1912 г. Распутин прогнозира, че ако бъде убит, династията Романови ще падне след две години. Това пророчество изглежда абсурдно предвид 300-годишното управление на царската фамилия. Събитията обаче се развиват по неочакван начин. На 16 декември 1916 г. група заговорници, водени от княз Феликс Юсупов, убиват Распутин. 2 месеца и 11 дни по-късно, през февруари 1917 г., в Русия започва революция. На 2 март 1917 г. Николай II абдикира от трона, слагайки край на царуването на дома Романови. Съвпадение или пророчество? Този въпрос все още е спорен. Но няма съмнение, че влиянието на Распутин върху императорското семейство и неговите мистериозни предсказания изиграват роля в драматичните събития, довели до падането на Руската империя.

Нострадамус и Чарлз IX

През 1572 г. Нострадамус предупреждава френския крал Шарл IX за предстоящата опасност, свързана с „Августовското клане“. Чарлз IX, който тогава е само на 22 години, не придава голямо значение на това пророчество. Нещо повече, той се подготвя за важно политическо събитие - сватбата на сестра му Маргарет от Валоа с протестантския лидер Анри от Навара. Този брак трябва да помири католици и хугеноти, слагайки край на религиозните войни във Франция.

Но в нощта на 23 срещу 24 август 1572 г., в навечерието на деня на Свети Вартоломей, в Париж започва масово клане на хугеноти, пристигнали за кралската сватба. В рамките на няколко дни приблизително 30 000 протестанти са убити. Вартоломеевата нощ не само не успява да помири воюващите страни, но и довежда до нов кръг от религиозни войни, продължили още четвърт век.

Предсказанието на Нострадамус за „Августовското клане“ се оказва плашещо точно. Това събитие дълбоко шокира младия крал, който според съвременници до края на живота си е измъчван от угризения. Чарлз IX умира през 1574 г. на 23 години, без да остави наследник.

Урсула Саутейл и Хенри VII

В началото на 16 век английската гадателка Урсула Саутейл, известна като Майка Шиптън, предсказва, че крал Хенри VIII ще има син, който ще „погълне църквата“. Това пророчество привлича вниманието на монарха, който отчаяно иска мъжки наследник. Когато през 1537 г. кралица Джейн Сиймур най-накрая ражда своя дългоочакван син, бъдещият Едуард VI. Прогнозата на Майка Шиптън обаче се оказва двусмислена.

Едуард VI, който идва на трона през 1547 г. на 9-годишна възраст, наистина „поглъща църквата“, но не по начина, по който баща му очаква. Младият крал става пламенен протестант и инициира радикални реформи на англиканската църква, насочени към изкореняване на католическите традиции. По време на краткото управление на Едуард VI (той умира на 15-годишна възраст) много религиозни артефакти са унищожени, манастирите са затворени, а някои католически ритуали са забранени. Това предизвиква сериозни вълнения в обществото и довежда до религиозно разделение, чиито последици се усещат в продължение на много години.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Румяна Генадиева

Този уебсайт използва "бисквитки"