5000 евро глоба за журналист, подиграл се с ръста на Мелони

Италиански журналист е осъден да плати на министър-председателя Джорджия Мелони обезщетение в размер на 5000 евро заради публикации в социалните медии, осмиващи нейния ръст, предаде Би Би Си.

Съдията постанови, че две публикации на Джулия Кортезе, на която беше наложена и условна глоба в размер на 1200 евро, са клеветнически и представляват „срам за тялото“.

Това стана, след като Кортезе описа Мелони като „малка жена“ и ѝ каза: „Дори не мога да те видя“.

Реагирайки на присъдата, Кортезе заяви още, че италианското правителство има „сериозен проблем със свободата на изразяване и журналистическото несъгласие“.

Двежете жени се сблъскаха за първи път през октомври 2021 г., когато Кортезе публикува подигравателно изображение на Мелони в X.

По това време крайнодясната партия на Мелони „Италиански братя“ все още беше в опозиция. 

На изображението се виждаше, че Мелони стои пред етажерка с книги, на която изкуствено е добавена рамкирана снимка на фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

В публикация във Фейсбук Мелони заяви, че изображението е „уникално сериозно“ и че ще предприеме правни действия.

По-късно същия ден Кортезе каза, че е изтрила изображението, след като е разбрала, че е фалшиво, но обвини Мелони, че е създала „медийна стълба“ срещу нея и заяви, че постът във Фейсбук показва, че тя е „малка жена“.

По-късно тя заяви в отделен пост: „Не ме плашиш, Джорджия Мелони. В края на краищата, ти си висока само 1,2 м. Аз дори не мога да те видя.“ 

В италианските медии се съобщава, че ръстът на Мелони е 1,63 м.

Кортезе е освободена от наказателна отговорност за публикуването на първоначалното изображение, но е осъдена за по-късните публикации.

Тя има възможност да обжалва, но все още не е потвърдила дали ще го направи. Адвокатът на Мелони заяви, че тя ще дари всички получени пари за благотворителност.

В отговор на присъдата в сайта X Кортезе написа: „Италианското правителство има сериозен проблем със свободата на изразяване и журналистическото несъгласие. Тази страна сякаш се доближава до Унгария на Орбан: това са лоши времена за независимите журналисти и лидерите на мнение. Да се надяваме на по-добри дни занапред. Няма да се предадем!“

По-късно тя добави, че е „италианка и се гордее с това“, но че „заслужаваме нещо по-добро от това ужасяващо и срамно правителство“. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"