5,6 т тежи един стоманобетонен панел на Дунав мост при Русе

117 панела са изработени до момента при основния ремонт на съоръжението

5,6 тона е теглото на всеки от новите стоманобетонни панели, които се изработват и монтират при основния ремонт на Дунав мост при Русе, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Те са с размери 2,48 м на 4,40 м и от стартирането на строителните дейности по съоръжението преди два месеца до момента са изработени 117.

Пътната плоча на моста е изпълнена от стоманобетонни панели, свързани помежду си с надлъжни и напречни връзки. Досега са демонтирани 107 панела и са монтирани 94 нови. Връзката между новата пътна плоча и стоманените главни греди се осъществява чрез армировка - напречно и надлъжно, и се заваряват свързващите елементи - болтовите дюбели. Всяка една връзка се закрепва с бетон, което повишава носещата способност на пътната конструкция при тежък пътен трафик и ще осигурява безопасността на движение по съоръжението. На всички стоманени елементи се нанася трипластова антикорозионна защита, като преди това се извършва пясъкоструене, за премахване на старите пластове.

През следващите дни предстои удължаване на въведената в началото на ремонтните работи на 10 юли временна организация на движение, като общата дължина на затворения за движение участък в лентата за вход България ще бъде около 400м. В момента той е около 200 м. Трафикът в лентата, в която се извършват строителни дейности, остава ограничен и движението ще преминава регулирано от сигналисти в лентата за изход в посока Румъния. Строителните дейности се извършват без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря. На обекта се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи.

При основния ремонт на съоръжението максималната допустима ширина на преминаващите превозни средства е 2,75 м, а общата маса е до 60 тона. Извънгабаритни превозни средства не преминават.

За повишаване на безопасността АПИ работи в постоянна координация и тясно сътрудничество с Гранична полиция, Агенция „Митници“, ИА „Автомобилна администрация“, община Русе и Областната администрация на Русе. Апелът към шофьорите и жителите на Русе е да проявят разбиране и търпение, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"