57-годишна жена получи шанс за нов живот чрез чернодробна трансплантация (СНИМКИ)

Донорът и реципиентът са жени, съответно на 63 и 57 години

Жена получи шанс за нов живот след извършена чернодробна трансплантация във ВМА.

На 30 юли специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация, която е четвърта за 2024 година и 102-ра от началото на трансплантационната програма в лечебното заведени, съобщават от лечебното заведение.

Донорът и реципиентът са жени, съответно на 63 и 57 години. 

Трансплантацията продължи около 6 часа, стандартно като времетраене. В момента пациентката се намира в добро общо състояние, коментира проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

По-рано през деня съвместен екип на Първа и Втора клиника по коремна хирургия на ВМА в състав д-р Веселин Иванов, доц. Цонка Луканова и д-р Елина Тодорова извършиха експлантацията на черния дроб след донорска ситуация в УМБАЛ „Света Анна” - София.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са взели това тежко, но животоспасяващо решение. 

Началникът на болницата генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS изрази своята признателност към целия екип от специалисти: хирурзи, анестезиолози и реаниматори, гастроентеролози, Кръвния център и съответните лаборатории на ВМА и други, ангажирани с целия процес, както и към ИА „Медицински надзор“ и колегите от УМБАЛ "Света Анна" за добрата организация и успешното реализиране на поредната чернодробна трансплантация.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"