60 десетокласници учредиха ученически клуб "Правото и аз" в Пловдив

60 десетокласници учредиха ученически клуб "Правото и аз" в Пловдив в Деня на отворените врати в Апелативна прокуратура. Всеки един от учредителите получи грамота, връчена му от Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

Тя поздрави десетокласниците, включили се в клуба, и им можела да изберат професията на юриста. Ученическият клуб "Правото и аз" е първият в страната и се създава по съвместната програма на Апелативна прокуратура-Пловдив и Регионалното управление на образованието "Заедно в Час по етика и право".

Тя стартира на 2 ноември 2016 г. и до момента магистратите от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура изнесоха открити уроци за Конституцията на Република България, съдебната власт, човешките права, опасностите в интернет и други актулни тема пред повече от 3000 десетокласници в училищата от града под тепетата. "Часовете с прокурорите ни бяха полезни, защото обогатихме знанията си за правото, държавата и конституцията", коментира Димитър Василев от ЕГ "Иван Вазов".

Сред учредителите на ученически клуб "Правото и аз" са десетокласници от езиковите гимназии "Иван Вазов" и "Пловдив", ГХП "Свети Свети Кирил и Методий", Спортното училище "Васил Левски", Националната търговска гимназия, Пловдивска духовна семинария "Св.Св. Кирил и Методий" и ПГКИТ "Д-р Иван Богоров". Клубът е отворен за участие на всички ученици, които желаят да членуват в него.

Срещите на учениците с прокурорите ще се провеждат периодично, като ще се обсъждат различни правни теми.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"