61 общини не са унищожили старите ролки хартия от машините за вота

Министерството на е-управлението осигурява 50 IT специалисти за ЦИК

Проверяват повече устройства на случаен принцип

Все още има общини, които не са изпълнили решението на ЦИК да бъдат унищожени неизползваните ролки хартия за машините за гласуване, заяви в Плевен министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов след среща с областни управители от Северна България. “На областно ниво всички ролки са унищожени. Имаме проблем с част от общините, тъй като нито Министерски съвет, нито областните управители могат да задължат кметовете на общини да унищожат ролките или да дадат информация. Към момента имаме 61 общини, които на са изпълнили този ангажимент”, посочи Карадимов, но увери, че е поискал списък с кметствата и през следващите дни там ролките с хартия трябва да бъдат унищожени.

Министърът обяви, че от днес започва изграждането на доверения код на машините и призова всички представители на партии и коалиции, регистрирани ЦИК, да присъстват на удостоверяването на сигурността на вота. Министерството ще осигури още 50 IT специалисти към ЦИК. На тези избори ще бъдат проверени 1600 машини от общо 13000. Това е с 1000 устройства повече, отколкото бяха проверени на случаен принцип на миналите избори.

“Всеки един от процесите на удостоверяване и параметризиране на машините  ще бъде много по-наситен от гледна точка на специалисти, много по-гарантиран, много по-публичен”, каза министър Карадимов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"