632 деца от Сливен не са ходили на училище

Това показа проверка за областта през миналата учебна година

56 екипа са извършили 4 370 посещения на адреси на младежи в риск от отпадане

Върнати в клас са 521 ученици

През учебната 2023-2024 година, в Сливен и областта е установено, че 632 деца не ходят на училище. При направени проверки по адресите им, в клас са върнати 521 деца. Повторно са отпаднали 111.

Това е само част от статистиката, която бе изнесена от Областния координационен център по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на децата и учениците.

“През 2018 година започнахме борбата за връщане на децата в училище. Тръгнахме добре и бяхме една от водещите области в страната. Въпросът е доколко ще използваме тази инерция, за да постигнем реални резултати”, коментира областният управител и председател на координационния съвет по механизма- Чавдар Божурски на среща с ръководителите на държавните институции и представители на общините.

През учебната година, за отсъствия, са прекратени месечните помощи /за деца/ на 2 267 родители от областта, като 1 393 от тях са в община Сливен, а останалите - в общините Твърдица, Нова Загора и Котел.

Областният координационен център взе решение полицейски служители да помагат при връчване на актове на родители, чиито деца трайно отсъстват от училище. Много от родителите не могат да бъдат открити.

Проблемът е особено сериозен в най-гъсто населените квартали в Сливен и Нова Загора - “Надежда” и “Шести”, както и в котленското село Градец. Във връзка с това са започнали срещи между представители на общините и ръководители на полицейски участъци, на които се координират съвместните действия.

Сред основните предизвикателства за връщането и задържането на децата в училище са ранните бракове, ниската заинтересованост на родителите, миграцията на семействата и смяната на настоящия адрес, затруднената комуникация с родителите и ненадеждните данни за напусналите страната.

В Сливен област работят 56 екипа за обхват. През учебната година те са извършили 4 370 посещения на адрес, на ученици в риск от отпадане.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"