7 г. затвор за наш активист на Ислямска държава (обзор)

Присъда за престъпление против републиката

Тръгнал за Сирия да се бие в Джихад и да влезе в армията на Аллах

“Заразили” го ислямисти във Франция

Български гражданин на 24 години получи присъда от 7 години затвор по Глава първа от Наказателния кодекс за престъпление против републиката. Той е признат за виновен за това, че през юни 2021 г. отпътувал за Сирия, където да убива и ранява хора, да създава смут и страх в населението.

Според обвинителния акт бъдещият терорист живеел заедно с майка си, баща си и сестра си в България. Тук завършил средното си образование, а през 2020 г., когато бил 20-годишен, заминал за Франция, където живеел вуйчо му. Сам си намерил работа като общ работник в строителството. Сприятелил се ислямисти, които го “заразили” и няколко месеца живял с тях на квартира. Започнал да изучава ислям, да чете религиозна литература и да слуша проповеди в интернет. Постепенно се радикализирал до степен да възприема повечето хора като “неверници” и заявявал, че иска да воюва на страната на Ислямска държава.

На другата година се върнал в България при семейството си. Започнал да се затваря в стаята си, където се молел по цял ден на килимче, извезано с неговото име, пишел си с ислямисти в интернет, че иска да се включи в свещената война Джихад. В средата на юни 2021 г. си купил билет за автобус до Турция. Преди да замине на 20 юни оставил на свой приятел писмо на турски език до родителите му със заръка да им бъде предадено след три дни. В него пишел, че отива в Рая, а там ще се присъедини към армията на Аллах.

От Истанбул взел автобус до област Хатай, която граничи със Сирия. Оттам се свързал с майка си и ѝ съобщил, че вече е на фронта. Ужасените родители заминали да го търсят в Хатай. Там се оплакали на турската полиция и на 29 юни синът им бил открит и задържан, а по-късно предаден на България, където вече бил обявен за издирване за тероризъм.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"