7 е свещено число за Jeep

Американската марка се отличава със своя дизайн

За емблематичната решетка със седем отвора се разказват митове и легенди

Всеки елемент има своята функция

По традиция на 7 юли славната американска марка Jeep отдава чест на един от най-разпознаваемите символи на дизайна в своите автомобили – предната решетка със седем вертикални отвора. Това оформление се е превърнало в „лице“ на Jeep през последните десетилетия, което може да се открие в различни интерпретации в зависимост от конкретния модел.

Още от първия легендарен офроудър Willys конструкторите налагат концепцията формата да следва функцията. Всички варианти на Jeep през годините оттогава до днес се отличават с изключителна практичност за всекидневното шофиране, без значение дали движението е в натоварения градски трафик, извън населените места или по най-тежките офроуд маршрути. Неслучайно в дизайна на всеки модел има характерни елементи, които са добре дефинирани и ясно разпознаваеми. Те са се превърнали в представителни естетически характеристики. Такива са не само решетката със седем отвора, но и кръглите фарове, трапецовидните калници и почти вертикално изправеното челно стъкло.

Решетката с вертикални отвори и трапецовидните калници са дизайнерски белези, датиращи отпреди 75 години и до днес могат да се видят в почти всеки автомобил Jeep. Традиционните вентилационни отвори отпред, които на езика на Jeep се наричат слотове, са въведени в първия модел Willys Overland в началото на 40-те години, когато той се появава като прототип на високопроходимо превозно средство по изискване на американската армия. В този важен автомобил, предшественик на всички модели на Jeep, решетката е съставена от 9 вертикални елемента.

По-късно след войната, с представянето на модела за частни клиенти CJ-2A  през 1945 г., Willys Overland въвежда класическата решетка със 7 отвора. Промяната е следствие на едно от лицензионните изисквания, което налага за цивилния Jeep да има по-големи фарове в сравнение с военната версия. За да има място за по-големите фарове, външните слотове са премахнати и са оставени 7 слога, които да оформят решетката. Оттогава всички модели на CJ разполагат с решетка със 7 слота, докато много други класически модели на Jeep, включително Willys Wagon, Jeep pick-up, Wagoneer и Cherokee, използват вертикални слотове, но с брой вариращ от 8 до 13.

От 1998 г. насам всички модели на Jeep носят емблематичната решетка със 7 слота. За тях се носят митове и легенди. Някои казват, че те символизират седемте чудеса на света на природата. Други напомнят, че Jeep е първият автомобил, който е стъпил на седемте континента. Говори се и  за седемте морета, седемте върха, седемте стълба на мъдростта, цветовете на дъгата или дори за това, че има седем посоки: нагоре, надолу, надясно, наляво, напред, назад и център. Всъщност няма значение какво е вдъхновило избора на 7 отвора на решетката на Jeep, защото това е компонент, по който можете да разпознаете всеки автомобил на марката по пътя и извън него.

Офроудът е приоритет

Наред с решетката със 7 отвора друга отличителна черта на дизайна на Jeep са трапецовидните калници, които са били необходими по онова време, за да позволят по-лесно излизане извън пътя. С помощта на трапецовидни арки колелата получават най-голяма свобода, за да се справят с офроуд трасетата, да се катерят по камъни и да преодоляват най-екстремните препятствия. Същевременно те придават усещане за сила и здравина, като същевременно носят солидно и внушително присъствие на и извън пътя.

Разположените отвън панти на капака на двигателя също са отличителен елемент от дизайна на Jeep. Моделът Wrangler ги има и днес. Тяхното присъствие не е просто украшение - те са технически елемент с точна функция и работят по същия начин, както преди 75 години. В задната част Jeep разполага с характерни квадратни светлини със знак Х, вдъхновени от класическите туби за гориво, които Willys е носил неизменно като товар. Това е част от славната история на марката Jeep, която завладява все повече водачи по целия свят.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"