70 000 лева за майката на едно от разменените бебета

Другата майка и съпругът є вече осъдиха АГ болницата за 100 000 лева

Тежки поражения и трайна зависимост

Софийската АГ болница “Шейново” трябва да плати 70 000 лева обезщетение на майката на едно от бебетата, които бяха разменени през есента на 2022 г. Това реши Софийският градски съд, след като през март т. г. друг състав постанови болницата да плати 60 000 лева на майката и 40 000 лева на бащата на другото дете.

Скандалът с разменените бебета гръмна през декември. Те вече бяха на по 3 месеца, когато едната от майките откри, че се различават номерата на двете гривнички от болницата - нейната и на детето, които тя пазела за спомен. Оказа се, че при раждането в “Шейново” гривните са поставени правилно, но бебетата са били разменени или при слагането им в кошчетата, или са били объркани табелките на леглата. Така или иначе грешката не била забелязана при изписването, където номерата на гривните на майките и на бебета задължително трябва да бъдат сверени. ДНК тестове доказаха недоглеждането от страна на медицинските лица. Благодарение на добрата воля на родилките и техните адвокати, бебетата бяха върнати на своите истински майки още през януари 2023 г. А майките внесоха граждански искове срещу болницата.

Прокуратурата образува наказателно дело по случая, но миналата година то бе спряно, тъй като не бе напълно изяснено кои точно медицински лица са извършили размяната, а и текстът от Наказателния кодекс изисква деянието да е умишлено, а не заради немарливо изпълнение на професионалните задължения.

Искът на майката Севда Михайлова е 200 000 лева, но тя е изоставена от бащата на детето. Към нейния са добавени още два иска по 50 000 лв. - на по-голямата є дъщеря и на майка є, които помагали през 3-те месеца да гледа новороденото, а после също са преживели болки и страдания от вестта, че истинското бебе е друго.

Съдът е отхвърлил исковете на роднините, а на Михайлова е признал само около една трета. Затова адвокатът є заяви, че обезщетението е ниско и обмисля да обжалва пред по-горна инстанция - Софийския апелативен съд. Най-вероятно ще обжалват и от АГ-болницата, затова делото още не е приключило.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"