75 години „Български писател“ – издателството, с което израснаха поколения ученици

След 1989 г. в България се нароиха десетки, дори стотици издателства. Много от тях престанаха да съществуват след опити да се борят с конкуренцията, редица държавни издателства бяха закрити или приватизирани – съответно смениха имената си. „Български писател“ е сред малкото останали непокътнати институции в литературното пристанище. Неговата марка все още означава престиж и радушен прием на младите автори в гилдията на писателите. 

Съюзът на българските писатели, макар и разполагащ с ограничени средства, успя през последните 33 години да поддържа дейността му, издавайки годишно приблизително 30-40 книги – антологии с поезия и проза, многотомни поредици, творби на класици и съвременни български автори във всички жанрове – поезия, проза, литературна критика и есеистика, детска литература, документалистика, драматургия. Екипът на издателството се сменяше през годините и ако по времето на социализма тук работеха 40-50 души, днес издателството се справя само с 4 души и няколко външни сътрудници.

Ето че „Български писател“ навърши 75 години. Издателството е основано през декември 1947 г. след закриване на Народната камара за култура. По повод на юбилея главният редактор Боян Ангелов – председател на СБП – организира юбилейно тържество в НДК в рамките на 49-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Ще бъдат представени две новоизлезли антологии: „Антени на душата. Поети 2021“ и „Истинско време. Разказвачи 2021“. От Съюза на българските писатели канят всички автори, които през годините са работили в издателството или са издали книги с неговото престижно лого, да заповядат на 7 декември от 18.00 ч. на 4 етаж в НДК – Сцена на културната програма в НДК.

Ще звучи поезията на днешните автори, за да се озвучи фактът, че традицията продължава, поезията е жива, паметта ни задължава. Някога тук са работили колоси на родната литература като Никола Фурнаджиев, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна, Александър Геров, Камен Калчев, Леда Милева, Симеон Султанов, Иван Давидков.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"