85-годишната DJ Вика, която организира паради за старци: Не сме досадни, старостта не е болест

85-годишната DJ Вика, както я наричат, е млада по душа прабаба, решена да разбие стереотипите.

„Старостта не е болест“, казва тя, докато на китките и дрънчат купчина гривни, цветни като нейната личност.

„Това не означава, че трябва да сте растение и да гледате през прозореца“, каза тя пред АФП.

Чрез изпълненията си Вика показва твърдата си подкрепа за възрастните хора и се застъпва за равенството между половете и една по-отворена и приемаща Полша.

„Аз съм за единство, за равенство, за любов, за толерантност, за откритост“, каза тя преди едно свое представление като добави, че "всичко това позволява на човек да живее радостно".

След като се оттегли от кариерата си в рехабилитацията на младежи в поправителен дом, Вика започна да организира събития за възрастни граждани, предназначени да „им помогнат да се приспособят към 21-ви век“.

Това, което започна като поредица от образователни събития, включително срещи с религиозни лидери и политици, продължи да включва партита, музика, пътувания до морето и празненства.

„У нас нямаше традиция да се предлага нещо на възрастни хора“, споделя тя. „Старшият беше просто човекът, който се грижеше за семейството.“

Нейните паради за възрастни хора започнаха през 2013 г., като първият привлече 14 000 участници в столицата на Полша.

„Помислих си, че след като има такова възприемане на възрастните хора, че те са досадни, просто пречат, стари, то тогава трябва да направим парад, за да покажем колко са красиви“, каза Вика.

Всяка година оттогава подобни паради на възрастни хора се провеждат в няколко полски града, а 26-годишната музикална кариера на DJ Вика продължава да процъфтява.

„Ако искаме да се борим за правата си, трябва да се появим“, на мнение е тя.

DJ Вика е участвала в паради, фестивали за правата на жените и тържества в градове като Ница, Франкфурт и Хелзинки, но един от нейните редовни концерти е танцова вечер за възрастни в търговския център Mlociny във Варшава.

Именно там, сред музика, която варира от латино хитове до песни от Евровизия и собственото "диско поло" на нейната страна от 80-те години на миналия век, оживената публика на Вика се събира за нощ на танци и забавление.

„Музиката ме изпълва с живот“, казва Вика и добавя, че целта й е „да сближи хората“.

Тя е изградила лоялни последователи.

Мария Михалак, медицинска сестра на 60 години, предприема едночасово пътуване с метрото през Варшава със съпруга си, за да присъства на танца в мол Mlociny.

„В сравнение с други подобни събития за възрастни, това е най-доброто“, казва тя. „Може би трябва да се случват дори по-често.

Анджей Ян Куспик, 73-годишен пенсионер, посещава сетовете на DJ Вика всеки месец, когато може.

„Тя прави това за нас“, казва той. Той й е толкова благодарен, че е купил цветя на Вика за Международния ден на жената.

Въпреки че нейните концерти означават редовни пътувания из Полша и чужбина, Вика не планира да спре скоро.

„Всеки от нас има вътрешно дете“, каза тя. „Ако това дете се събуди, можем да се почувстваме по-млади."

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"