900 евро за наем на голямо жилище в Атина

Наематели споделят апартаменти

Жилищата за краткосрочно отдаване под наем чрез онлайн платформи оскъпяват живота в Атина и бързо променят облика на града, включително и в крайните квартали, коментират редица местни жители пред гръцкото издание “Катимерини”.

Отдаването на жилища под наем на туристи доведе до повишение на наемите първо в центъра на Атина. Но напоследък наемите нарастват в целия град и околностите му. В резултат средният наем на жилища в Атина достигна 8,95 евро на кв. метър - ниво, което преди финансовата криза, започнала в края на първото десетилетие от века, можеше да се открие само в шикозния централен квартал “Колонаки” и района около близкия хълм Ликавит. За голям апартамент от около 100 кв. метра наемателите вече трябва да дадат средно 900 евро на месец.

Макар че наемите в някои квартали винаги са били непосилни за средностатистическите жители на Атина или за вътрешните мигранти, в гръцката столица винаги е имало достъпни квартали близо и далеч от центъра на града, включително “Екзархия”, “Кукаки”, “Кипсели”, “Неос Космос” и “Панграти”. Това вече не е така. Наемите в “Неос Космос”, силно застроен и не особено привлекателен квартал югоизточно от центъра на Атина, достигат 9,30 евро на кв. метър и са по-високи в сравнение с тези в северното предградие “Екали” (9 евро на квадрат), където много от богатите хора в страната имат имения.

Собствениците на имоти, изкушени от перспективата за бърза печалба от краткосрочно отдаване на жилищата, повишават офертните си цени за дългосрочни наематели. Дори на места като западното предградие “Перистери”, населено преди време с хора от работническата класа, отдават под наем малки апартаменти с площ от 40-50 кв. метра за 450 евро на месец.
Заради създалото се положение животът в споделени апартаменти става все по-обичаен. Това е тиха революция в общество, в което подобен начин на живот все още е по-разпространен сред студентите, но и все повече работещи хора живеят в споделени апартаменти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"