A1 с трето издание на обучителната си програма за хора над 55 години

Инициативата "Интернет за всички 55+" в партньорство с Асоциация "Съвременни читалища" и тази година ще подготви стотици възрастни хора за работа с технологиите

Живеем в свят на технологии. Те са навлезли в ежедневието ни дотолкова, че по-голямата част от хората, особено най-младите, не се замислят при употребата на смартфони, компютри или при работа с интернет, например. 

Не е такава ситуацията с част от по-възрастните ни близки и роднини – те изпитват несигурност при използването на някои от най-разпространените технологични продукти и дигитални услуги. Това носи риска да ги лиши от ценни възможности за комуникация, информиране и забавление, но също така може да ги постави в неравнопоставено положение на пазара на труда.

Именно към тази група е насочена обучителната програма на А1 България „Интернет за всички 55+“. Кампанията за дигитална грамотност се провежда за трети пореден път заедно с вече традиционния партньор на телекома - Асоциация „Съвременни читалища“. Целта на специалната обучителна програма е да скъси дистанцията между новите технологии и по-възрастното поколение, и да даде знания и умения за откриване и използване на дигиталните възможности в съвременния свят.

Тази година кампанията ще обхване 36 населени места и 40 читалища. Самите обучения са напълно безплатни, а единственото условие към всички участници е те да бъдат над 55 години и да имат интерес към технологиите.

Тенденцията да се дигитализира всеки аспект от нашия живот съвсем не започна с пандемията, но определено се засили през последните две години. Станахме свидетели на развитието на технологиите с особено бърз темп и за пореден път си доказахме, че комуникацията е от ключово значение. В периода, когато физическата ни близост бе ограничена, нуждата от познаване и използване на устройствата, интернет услугите и приложенията за онлайн комуникация, стана все по-осезаема. Това беше валидно и продължава да важи с особена сила за по-възрастното поколение, за което спазването на физическа дистанция остава препоръчително.

Макар да свалихме маските, тенденциите се запазиха, което провокира организаторите да разширят обхвата на кампанията „Интернет за всички 55+“ и да въведат още нови и актуални теми. Така съдържанието на програмата в момента включва поредица от 12 видеоурока, които обхващат различни въпроси като базови настройки на телефона, работа с различни приложения за чат и споделяне, търсене в мрежата и използване на интернет генерално. Чрез някои от темите А1 обръща внимание и на все по-честите случаи на онлайн измами и фалшиви новини, където често потърпевшите се оказват именно възрастните хора. Акцент сред темите е и онлайн пазаруването – какви са спецификите и как да опазим по-добре личните си данни в онлайн пространството. 

Тази година „Интернет за всички 55+“ ще се проведе в 36 населени места: Варна, Пловдив, Бургас, Провадия, Белене, Радомир, Кърджали, Перущица, Девня, Свиленград, Дряново и Баня, както и селата Добрина, Крушаре, Бенковски, Искрец, Радилово, Попинци, Макреш, Туркинча, Стремци, Величково, Асеново, Беляново, Долна Студена, Йоаким Груево, Джулюница, Ветрино, Смилян, Гара Бов, Синитово, Кошава, Ценово, Нов Град и Караманово. Настоящото издание на инициативата ще продължи до 10 ноември 2022 г., а пълният списък с читалища и всички обучителни видеоклипове от програмата са достъпни на https://www.a1.bg/net-for-all.

Поредното издание на "Интернет за всички 55+" следва основната стратегия на А1 да прави технологиите достъпни за българските потребители. Обучителната програма е част от общата дългогодишна стратегия на компанията в сферата на ESG (околна среда, социална подкрепа и етично управление на бизнеса) и корпоративната социална отговорност, част от целите на A1 Group. 

Инициативата е традиционна за А1, като първото издание на кампанията стартира през 2014 г., когато тя е насочена към деца и младежи и цели да ги обучи да боравят безопасно с технологични устройства и интернет. През 2019 г. А1 дава начало и на обучителната програма, насочена към възрастните хора над 55 години, като до момента по нея са обучени над 700 обучени курсисти от цялата страна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"